Minister van Energie: Azerbeidzjan wil tegen 2027 meer dan 3 GW aan groene energieprojecten realiseren

Azerbeidzjan is van plan om tegen 2027 meer dan 3 GW aan groene energieprojecten te realiseren, waardoor het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de geïnstalleerde capaciteit van het land zal stijgen tot meer dan 37%, vertelde minister van Energie Parviz Shahbazov aan het China International Forum on Energy Transition onder het motto “Jointly promote energy transition for a shared green future”, meldt Report.az.

Tijdens de openingsceremonie benadrukte de minister dat economische en technologische realiteiten even belangrijke factoren zijn als politieke beslissingen bij de implementatie van de energietransitie. Opgemerkt werd dat het doel van deze transitie is om de energiefundamenten van de wereldeconomie in korte tijd volledig te veranderen: “De eerste energiecrisis heeft echter aangetoond dat een succesvolle energietransitie rekening moet houden met alle drie de elementen van het energietrilemma, waaronder veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. Naast het versnellen van de energietransitie hebben we investeringen in het bestaande energiesysteem, een duidelijke visie en stevige samenwerking nodig. We moeten een eerlijke en inclusieve energietransitie ondersteunen die milieubehoud en energiezekerheid kan garanderen.”

De minister van energie bracht onder de aandacht dat Azerbeidzjan, dat een strategische rol speelt in de energiezekerheid van de regio en de Europese landen, een snelle groene energiecursus volgt, samen met de ontwikkeling van zijn olie- en gassector door de uitstoot te verminderen. Er werd opgemerkt dat dankzij de hoge politieke wil en duidelijke strategische visie van de president van de Republiek Azerbeidzjan, de heer Ilham Aliyev, groene energie een beslissende status heeft gekregen in de sociaaleconomische ontwikkeling van ons land tegen 2030, met een bijzondere nadruk op een schoon milieu en groene groei: “Momenteel werken we samen met internationale energiebedrijven, waaronder China Gezhouba Group Overseas Investment, aan meer dan 28 GW aan groene energieprojecten. Het is de bedoeling om tegen 2027 meer dan 3 GW van deze groene energieprojecten te realiseren, waardoor het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de geïnstalleerde capaciteit van ons land zal stijgen tot meer dan 37%. Verder hebben we ook plannen om nog eens 5 GW aan projecten te implementeren tegen 2030.”

Er werd opgemerkt dat dit op zijn beurt zal bijdragen aan de transformatie van Azerbeidzjan in een exporteur in verschillende richtingen, evenals de diversificatie van de energievoorziening van de Europese partners van het land met groene elektriciteit en waterstof via de momenteel geïmplementeerde Kaspisch-EU Groene Energie Corridor. Er werd vertrouwen uitgesproken in de verdere uitbreiding van het groene energiepartnerschap tussen Azerbeidzjan en China, de deelnemers aan het “One Belt, One Road”-initiatief en partners en bevriende landen die samenwerken om de “Middle Corridor” te realiseren.