Nieuwe investeerder betreedt Absheron gascondensaatveld

Er werd een ondertekeningsceremonie gehouden tussen de Staatsoliemaatschappij van de Republiek Azerbeidzjan (SOCAR), TotalEnergies en Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), meldt Report.az, verwijzend naar SOCAR.

Het evenement werd bijgewoond door de minister van Economie van de Republiek Azerbeidzjan en de voorzitter van de raad van toezicht van SOCAR Mikayil Jabbarov, de voorzitter van SOCAR Rovshan Najaf, de voorzitter van TotalEnergies Exploration and Production, Nicolas Terraz, en de uitvoerend directeur van ADNOC voor koolstofarme oplossingen en internationale groei Musabbeh Al Kaabi.

Tijdens zijn welkomstwoord onderstreepte de minister van Economie Mikayil Jabbarov het belang van de overeenkomst en sprak hij het vertrouwen uit dat het document een cruciale stap zal zijn in de toekomstige ontwikkeling van het Absheron-project. Hij benadrukte ook dat de energiesector van Azerbeidzjan de economische ontwikkeling van ons land en de regio aanzienlijk heeft ondersteund. Naast de natuurlijke hulpbronnen wees de minister erop dat het gunstige investeringsklimaat een speciale rol speelt bij het aantrekken van buitenlandse investeringen naar Azerbeidzjan.

Vervolgens werd een overeenkomst getekend voor de verkoop van 30% van het belang in het Absheron gascondensaatveld door SOCAR, TotalEnergies en ADNOC.

Na voltooiing van deze transactie zal ADNOC een belang van 30% verwerven, terwijl zowel SOCAR als TotalEnergies elk een belang van 35% hebben.

Deze belangrijke acquisitie is de eerste investering van ADNOC in een upstream actief buiten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en opnieuw een bewijs van de gunstige investeringsvoorwaarden voor buitenlandse investeerders in Azerbeidzjan. De overeenkomst zal de strategische relatie tussen de VAE en Azerbeidzjan verder versterken en bijdragen aan de positie van Azerbeidzjan als betrouwbare gasleverancier.

Het Absheron gascondensaatveld, gelegen op ongeveer 100 kilometer ten zuidoosten van Baku in de Azerbeidzjaanse sector van de Kaspische Zee, wordt geëxploiteerd door JOCAP (Joint Operating Company of Absheron Petroleum B.V.). Het eerste gas uit Absheron werd begin juli 2023 geproduceerd.

Naast de acquisitie hebben SOCAR en ADNOC ook een Memorandum of Understanding ondertekend. Het ondertekende document voorziet in de deelname van SOCAR in upstream-projecten in Abu Dhabi en de respectieve ondersteuning door ADNOC. De partijen zullen ook mogelijke samenwerkingsgebieden verkennen met betrekking tot investeringsmogelijkheden in olie en gas in derde landen, zoals overeengekomen door beide partijen, en samenwerken op het gebied van hernieuwbare energie en koolstofarme oplossingen. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)