Officieel: Historisch moment voor Azerbeidzjan om energieleverancier van Europa te worden

Voor Azerbeidzjan is een historische stap gezet om een strategische, alternatieve en betrouwbare energieleverancier voor Europa te worden, zei vice-minister van Economie Sahib Mammadov.

Hij maakte deze opmerkingen tijdens de presentatie van het Global Economic Prospects rapport van de Wereldbank op 16 juni, meldt Report.az.

Op basis van de analyse in de internationale rapporten en de geopolitieke en economische uitdagingen die zich in de regio voordoen, verklaarde de onderminister dat de belangrijkste risicofactoren weliswaar een sterke stijging van de wereldwijde grondstofprijzen, stijgende transport- en logistieke kosten, stijgende inflatiepercentages en een verslechterende economische situatie bij sommige handelspartners van Azerbeidzjan zijn, maar dat het huidige klimaat tegelijkertijd grote kansen biedt.

“Zo versnelde de opening van de historische bladzijde van de transformatie van Azerbeidzjan in een strategische, alternatieve en betrouwbare leverancier van energiebronnen aan Europa de processen om van het land een belangrijk transport- en transitologistiek knooppunt van internationale betekenis te maken. In dit verband is de belangstelling van strategische investeerders in Azerbeidzjan [met inbegrip van de gebieden die bevrijd zijn van de bezetting] aanzienlijk toegenomen, waardoor de nationale economie sneller gediversifieerd kan worden,” zei hij.

Daarnaast merkte hij op dat de vruchtbare samenwerking van Azerbeidzjan met een gerenommeerde internationale organisatie als de Wereldbank en de vele projecten die de afgelopen decennia met steun van de bank zijn uitgevoerd, een belangrijke rol hebben gespeeld in de economische ontwikkeling van het land.

Volgens hem hecht Azerbeidzjan altijd bijzonder veel belang aan samenwerking en overleg met internationale organisaties, in het bijzonder met de Wereldbank, bij het zoeken naar oplossingen voor diverse economische vraagstukken, de vorming van conceptuele visies op diverse sociaaleconomische problemen en alomvattende oplossingen voor de actuele vraagstukken van het land met betrekking tot duurzame, gediversifieerde economische ontwikkeling.

“In deze context en tegen de achtergrond van de veranderingen die zich de afgelopen jaren in de wereldeconomie hebben voorgedaan, ben ik verheugd deel te nemen aan de presentatie van de Wereldbank. Het is prettig dat deze presentatie voor het eerst wordt gehouden in Azerbeidzjan, in de stad Bakoe, en we zijn de Wereldbank zeer dankbaar voor dit initiatief,” merkte Mammadov op.

Azerbeidzjan is in 1992 lid geworden van de Wereldbank. Sindsdien heeft de bank meer dan 50 projecten gefinancierd met totale toezeggingen van 4,4 miljard dollar. Ze is begonnen met economische samenwerking in Azerbeidzjan om de institutionele capaciteit van het land te helpen vergroten en een efficiënt beheer van de oliereserves op te bouwen. De Wereldbank heeft de grootschalige hervormingen in Azerbeidzjan altijd gesteund.

Referentie: Caliber.az