Pakistan, Azerbeidzjan ondertekenen eenjarige LNG-overeenkomst in nood

Pakistan en Azerbeidzjan zijn klaar om vandaag (maandag) in Lahore de veelgeprezen kaderovereenkomst te ondertekenen voor de noodlijdende LNG-deal en met dit doel is de Chief Executive Officer (CEO) van SOCAR Trading Company-UK, mevrouw Almaszade Prensilevich Mariam, samen met zijn team aangekomen in Pakistan, vertelde een hoge ambtenaar aan The News, meldt Report.az.

“Distressed cargo is een term die meer wordt gebruikt in bulkhandel en lading wordt distressed genoemd wanneer een koper zijn contract niet nakomt als gevolg van een daling in de grondstofprijzen.”

De deal wordt gesloten met Pakistan LNG Limited (PLL), een bedrijf dat voor 100% in handen is van de overheid. SOCAR Trading Company-UK is een dochteronderneming van de Staatsoliemaatschappij van de Republiek Azerbeidzjan (SOCAR). Premier Shehbaz Sharif zal ook getuige zijn van de ondertekening van de overeenkomst.

De overeenkomst zal, zei hij, worden ondertekend voor een jaar en kan worden verlengd met nog een jaar. Volgens de overeenkomst zal SOCAR Trading Company-UK één LNG-vracht aanbieden 45 dagen voor het begin van het relevante leveringsvenster en elk aanbod voor de vracht zal een vastgestelde geldigheidsperiode hebben waarbinnen PLL het aanbod kan accepteren.

Volgens de overeenkomst heeft Pakistan het recht om te weigeren als het niet nodig is en zal het alleen LNG kopen als het nodig is. Over de ontdekking van de prijs voor het besluit om LNG te kopen, zei de hoge functionaris dat de aankoop van gas wordt overwogen als het goedkoper blijkt te zijn, op basis van een gemiddelde over dertig dagen van twee internationale LNG-standaarden.

Volgens de overeenkomst wordt de prijs aangeboden in Amerikaanse dollars per MMBtu voor elke lading, 45 dagen voorafgaand aan het relevante leveringsvenster. De hoeveelheid LNG-lading bedraagt 3200.000 MMBtu+/-5 procent en de betaling vindt plaats binnen 30 dagen na ontvangst van de factuur door PLL.

Pakistan LNG Limited (PLL) zal een kredietbrief van de lokale bank afgeven en de havengelden voor SOCAR zijn beperkt tot 500.000 USD, terwijl alle kosten van Port Qasim Authority (PQA), inclusief belastingen, als havengelden zullen worden beschouwd.

Elk bod zal het toepasselijke liggeldtarief omvatten, uitgedrukt als een vast bedrag in Amerikaanse dollar per dag en pro rata voor elk deel van een dag. PLL en SOCAR zullen een Bevestigingsbericht ondertekenen op het moment dat het aanbod voor een vracht door PLL wordt geaccepteerd.

Het is relevant om te vermelden dat er op 28 februari 2017 al een intergouvernementele overeenkomst (IGA) is ondertekend tussen de regeringen van Pakistan en Azerbeidzjan voor samenwerking op het gebied van energie en dat Pakistan LNG Limited (PLL) en de Staatsoliemaatschappij van de Republiek Azerbeidzjan (SOCAR), SOCAR Trading en haar dochterondernemingen zijn aangewezen om te onderhandelen over de nodige contractuele details over het LNG-project.

Pakistan State Oil (PSO) en Pakistan LNG Limited (PLL) importeren momenteel LNG in het kader van langlopende LNG-leveringscontracten om de kloof tussen vraag en aanbod van gas te verkleinen in het kader van drie pacten.

De eerste langetermijnovereenkomst werd in 2015 ondertekend door PSO met Qatar Gas tegen 13,37 procent van de prijs (helling van Brent) voor vijf ladingen per maand gedurende 15 jaar.

De tweede overeenkomst tussen PSO en Qatar Gas werd ondertekend in 2021 tegen 10,2 procent van de prijs (helling van Brent), voor 10 jaar, volgens welke Qatar Gas maandelijks drie vrachten zal leveren van 22 juli tot 23 december en vier vrachten maandelijks van 20 januari tot december 2032.

PLL-ENI tekende in 2017 een overeenkomst tegen 12,05 procent van de prijs (helling van Brent), waarbij ENI gedurende 15 jaar maandelijks één lading zal leveren. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)