Parviz Shahbazov: Kaspische regio wordt een van de belangrijkste centra van Europa’s energietransitie

De Kaspische regio wordt een van de belangrijkste centra van de Europese energietransitie, zei minister van Energie Parviz Shahbazov tijdens de ministeriële rondetafelconferentie over hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, georganiseerd door de Europese Unie en de Verenigde Arabische Emiraten, die de COP 28 voorzitten, meldt Report.az, onder vermelding van het ministerie van Energie.

De minister van Energie sprak de steun van Azerbeidzjan uit voor het gezamenlijke initiatief Global Promise on Renewable Energy and Energy Efficiency om de energie-efficiëntie van het potentieel aan hernieuwbare energie in de wereld tegen 2030 te verdrievoudigen en te verdubbelen.

De minister beschouwde de toetreding van Azerbeidzjan tot de initiatieven die in het kader van COP 28 naar voren zijn gebracht als een indicator van toewijding aan de overgang naar groene energie en de uitvoering van de bepalingen inzake groene energie van het hernieuwde strategische energiepartnerschap met de Europese Unie.

Er werd opgemerkt dat Azerbeidzjan een belangrijke bijdrage zal leveren aan dit wereldwijde initiatief met 157 GW aan windenergiepotentieel in de Kaspische Zee en 10 GW aan groene energieprojecten die in het komende decennium zullen worden uitgevoerd, de Groene Energie Corridor, evenals het omvormen van Karabach, Oost-Zangazur en Nachchivan tot groene energiezones, hervormingsmaatregelen op het gebied van energie-efficiëntie: “Tegen 2027 zal de integratie van 2 GW groene energie in ons energiesysteem het aandeel van hernieuwbare energie verhogen tot 33%. Hierdoor zullen we in 2030 ons doel van 30% eerder en volledig kunnen bereiken. De hernieuwbare energie van Azerbeidzjan zal ook de energievoorziening van zijn Europese partners diversifiëren. Ik geloof dat de Kaspische regio een van de belangrijkste centra van de Europese energietransitie wordt,” voegde de minister eraan toe.

Opgemerkt moet worden dat 35 landen, 13 bedrijven en organisaties op het evenement vertegenwoordigd waren.