Roemenië klaar om Azerbeidzjaans gas aan Moldavië te leveren

Roemenië is bereid om tijdens het koude seizoen gas uit Azerbeidzjan aan Moldavië of andere landen in de regio te leveren, zo vertelde de Roemeense minister van Energie Sebastian Ioan Burduja aan het agentschap Agerpres, zo meldt Report.az onder verwijzing naar Interfax.

“Als we speciale verzoeken krijgen van Moldavië of andere landen in de regio, zijn we bereid om de optie met Azerbeidzjan te activeren, die Roemenië afgelopen voorjaar heeft bemachtigd, waardoor we toegang hebben tot 1 miljard kubieke meter gas,” zei hij. “Zelfs als dit volume niet genoeg is, hebben we de mogelijkheid om vloeibaar aardgas te importeren langs de route Griekenland-Bulgarije-Roemenië of Türkiye-Bulgarije-Roemenië.”

Tot 2021 kocht Moldavië alleen gas van het Russische Gazprom. Momenteel wordt het gas geleverd door het staatsbedrijf Energocom, dat het op de markt koopt. Het maakt gebruik van het Roemeense platform Commodity Exchange en van rechtstreekse contracten met bedrijven uit Polen, Roemenië en Bulgarije.

De regering van Moldavië heeft Energocom de taak gegeven om ten minste 450 miljoen kubieke meter gas in Roemenië en Oekraïne te kopen en op te slaan voor het stookseizoen. Vanaf 7 oktober heeft Energocom in totaal meer dan 500 miljoen kubieke meter gas gekocht en gaat het door met aankopen om het verbruik in de republiek tijdens het koude seizoen volledig te dekken.

Moldavië verbruikt ongeveer 1,3 miljard kubieke meter gas per jaar.