Sandor Seremet: Gasleveringen uit Azerbeidzjan zullen bijdragen aan de energiezekerheid van Hongarije

De levering van Azerbeidzjaans gas aan Hongarije zal het mogelijk maken om zijn doelen op het gebied van energievoorziening en -zekerheid te bereiken, zei Sandor Seremet, senior onderzoeker bij het Instituut voor Buitenlandse Zaken en Handel van Hongarije (IFAT) op het internationale seminar “Visegrad-landen en Azerbeidzjan”, dat vandaag in Bakoe van start ging.

Volgens hem is heel Europa nu op zoek naar oplossingen voor de energiecrisis en diversificatie van de aanvoer, wat een van de belangrijkste taken is.

Seremet merkte op dat LNG een van de oplossingen zou kunnen zijn, maar dit vereist de uitbreiding van LNG-terminals in Kroatië, van waaruit Hongarije vloeibaar gas kan ontvangen.

“Hongarije heeft verschillende overeenkomsten ondertekend om de energievoorziening veilig te stellen en te diversifiëren. In december 2022 ondertekenden we een multilaterale overeenkomst tussen Azerbeidzjan, Georgië en Roemenië over het transport van groene energie. In april 2023 werd een memorandum ondertekend over het Ring van Solidariteitsproject, dat het transport van gas uit alternatieve bronnen zal verzekeren. En in juni 2023 ondertekende Hongarije een contract met Azerbeidzjan voor de levering van 100 miljoen kubieke meter gas tegen eind 2023,” zei hij.

ReferentieI Report.az