SOCAR: ‘Oorlog in Oekraïne leidde tot groeiende interesse in Kazachstan om infrastructuur in Azerbeidzjan als alternatief te gebruiken’

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een groeiende interesse in Kazachstan om de infrastructuur in Azerbeidzjan als alternatief te gebruiken, vertelde Vitaly Baylarbayov, vice-president van SOCAR, op 20 juni aan S&P Global Commodity Insights.

Volgens hem verwacht Azerbeidzjan in 2023 1,5 miljoen ton extra ruwe olie uit Kazachstan te verschepen, wat overeenkomt met ongeveer 30.123 b/d, vergeleken met 2022.

Baylarbayov voegde eraan toe dat de Baku-Tbilisi-Ceyhan pijplijn vanaf het begin is gebouwd met extra capaciteit en altijd is ontworpen om olie uit Kazachstan en andere Centraal-Aziatische staten te verschepen.

In combinatie met de bestaande volumes ruwe olie uit Kazachstan die via de route worden aangevoerd, ziet Baylarbayov de totale volumes in 2023 niet boven de 2 miljoen mt/jaar uitkomen.

“Maar de capaciteit die we kunnen bieden is veel hoger dan dat en we kunnen bijna onmiddellijk, zonder aanzienlijke investeringen, spreken van de mogelijkheid om 15 miljoen mt ruwe olie over te slaan,” zei Baylarbayov. “Om de capaciteit verder uit te breiden, ziet Azerbeidzjan de noodzaak in van aanzienlijke extra investeringen, waarvoor langetermijntoezeggingen van kopers nodig zijn.”

Referentie: Report.az