SOCAR stuurt 20 ton brandstof naar het door oorlog verscheurde Oekraïne

De Staatsoliemaatschappij van de Republiek Azerbeidzjan (SOCAR) heeft 20 ton brandstof naar Oekraïne gestuurd als humanitaire hulp in overeenstemming met het bevel van president Ilham Aliyev van de Republiek Azerbeidzjan en met het oog op het verzoek van Oekraïne, vertelde SOCAR’s Public Relations and Communications Service aan Azertag.

Azerbeidzjan heeft op 9 juni nog een partij humanitaire hulp naar Oekraïne gestuurd.

De humanitaire hulp bestaat uit waterleidingen, waterpompen, reddingsvesten en andere benodigdheden om de regio te helpen die getroffen is door de vernietiging van de Kakhovka Hydroelectric Power Plant (HPP) Dam.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 heeft de Azerbeidzjaanse regering ongeveer $20 miljoen aan humanitaire hulp verstrekt aan het door oorlog verscheurde land.

In januari 2023 stuurde Azerbeidzjan 50 stroomgeneratoren ter waarde van $450.000 naar Oekraïne.

De Oekraïense vertegenwoordiging van Azerbeidzjaanse Staatsoliemaatschappij (SOCAR Energy Ukraine) voorziet medische noodhulp en brandweerwagens van gratis brandstof als humanitaire hulp.

Op 6 juni stortte een grote dam in het zuiden van Oekraïne in, waardoor dorpen onder water kwamen te staan, gewassen gevaar liepen en de drinkwatervoorziening in gevaar kwam. Beide partijen in de oorlog probeerden de bewoners te evacueren en gaven elkaar de schuld van de verwoesting.

Oekraïne beschuldigde Russische troepen van het opblazen van de Kakhovka dam en waterkrachtcentrale, die aan de Dnjepr rivier ligt in een gebied dat Moskou al meer dan een jaar controleert. Russische functionarissen gaven de schuld aan Oekraïense bombardementen in het betwiste gebied, waar de rivier de twee partijen scheidt.