S&P: Vooruitzichten gassector Azerbeidzjan gunstig

De gasproductie in de tweede fase van de ontwikkeling van het Shah Deniz gascondensaatveld zal tot 2026 in totaal met 7% toenemen.

In tegenstelling tot olie zijn de vooruitzichten voor de gassector in Azerbeidzjan gunstiger, meldt Report, dat het internationale ratingbureau S&P Global Ratings aanhaalt.

De productie van het nieuwe Shah Deniz 2 gasveld begon in 2018 en twee verbonden pijpleidingen – de Trans-Anatolische Gaspijpleiding en de Trans-Adriatische Gaspijpleiding, die het gas respectievelijk naar Türkiye en Europa vervoeren, werden in 2019 en 2020 in gebruik genomen, aldus het agentschap.

Er werd opgemerkt dat de gasproductie van Azerbeidzjan volgens zijn schattingen tussen 2017 en 2022 met 90 procent is gestegen tot 34 bcm. Maar zelfs met deze recente productiestijging verwacht het agentschap dat de gasexport een relatief bescheiden rol zal spelen in de Azerbeidzjaanse economie in vergelijking met olie en de daling van de olieproductie waarschijnlijk niet volledig zal compenseren.

Volgens het agentschap zijn de Europese gasprijzen aanzienlijk gedaald ten opzichte van de pieken in de tweede helft van 2022 en zijn ze onlangs gedaald tot onder de niveaus van vlak voor het uitbreken van de Russisch-Oekraïense oorlog.

Volgens analisten van S&P werkt de belangrijkste gaspijpleiding in de zuidelijke Kaukasus op bijna volledige capaciteit, dus voor extra netto-gasexport in de toekomst, ook naar Europa, is verdere uitbreiding van de pijpleidingsinfrastructuur nodig.

Azerbeidzjan blijft lid van de OPEC+ groep van landen en is daarom onderworpen aan de meest recente productiequota voor ruwe olie van 0,55 miljoen vaten per dag voor 202, aldus het agentschap.

Het rapport voegde er ook aan toe dat de feitelijke productie van ruwe olie (met uitzondering van vloeibaar aardgas, dat niet onder de OPEC+ quota valt) tot nu toe gemiddeld ongeveer 0,52 miljoen vaten per dag bedroeg in 2023 als gevolg van structurele productiebeperkingen.