Tokajev: transport op trans-Kaspische route kan 5 keer groeien

Op de middellange termijn kan het transportvolume langs de Trans-Kaspische route vervijfvoudigd worden, aldus de president van Kazachstan Kassym-Jomart Tokayev, meldt Report.az onder verwijzing naar TASS.

“De Trans-Kaspische route moet een belangrijke rol spelen in de versterking van ons transitpotentieel. Op middellange termijn kan het verkeersvolume langs deze corridor worden vervijfvoudigd. Hiervoor moeten we onze krachten bundelen met partnerlanden – China, Azerbeidzjan, Georgië, Türkiye,” zei Tokayev in een verklaring.

Hij merkte op dat het noodzakelijk is om een nieuwe ‘droge haven’ te bouwen bij de Bakhty-kruising, de bouw van een containerhub in Aktau te versnellen en havenfaciliteiten aan de Zwarte Zee langs de Middencorridor uit te breiden.

“De bouw van Kazachse terminals in het Chinese Xi’an en de Georgische haven Poti is al van start gegaan. Dit zijn echte voorbeelden van hoe het Chinese Belt and Road megaproject wordt gecombineerd met onze nationale initiatieven. Realisatie van het transportpotentieel hangt af van onze constructieve en goede betrekkingen met alle buurlanden, zonder uitzondering, waaronder Rusland, China, onze goede buren in Centraal- en Zuid-Azië,” merkte de president van Kazachstan op.