TotalEnergies start gasproductie in Absheron-veld in Azerbeidzjan

Het Franse TotalEnergies en zijn partner SOCAR (State Oil Company of the Republic of Azerbaijan) hebben de start aangekondigd van de gasproductie als onderdeel van de eerste fase van de ontwikkeling van het Absheron gas- en condensaatveld in de Kaspische Zee, zo meldt Report.az verwijzend naar het Franse bedrijf.

Het gas zal worden verkocht op de binnenlandse markt in Azerbeidzjan.

Deze eerste fase verbindt een onderzeese productieput met een nieuw gasverwerkingsplatform, dat op zijn beurt verbonden is met de bestaande faciliteiten van SOCAR in Oil Rocks. Het heeft een productiecapaciteit van 4 miljoen kubieke meter gas per dag en 12.000 vaten condensaat per dag.

De ontwikkeling van het Absheron-veld biedt een aanvullende gasvoorziening om aan de groeiende vraag te voldoen, tegen concurrerende technische kosten en met een lage intensiteit van broeikasgasemissies, in overeenstemming met de strategie van TotalEnergies.

TotalEnergies en SOCAR hebben beide een belang van 50% in het project, dat wordt geëxploiteerd door de gezamenlijke onderneming JOCAP (Joint Operating Company of Absheron Petroleum).

“Wij zijn zeer verheugd om de opstart van het Absheron gasveld aan te kondigen, het resultaat van het succes van ons exploratieteam. Dit project past in de strategie van het bedrijf om aan de groeiende vraag naar gas te voldoen en versterkt ons partnerschap met het nationale bedrijf SOCAR”, aldus Nicolas Terraz, president Exploratie & Productie bij TotalEnergies.