14 mei was een mijlpaal waarvan geen terugkeer mogelijk is

In een exclusief interview met Caliber.az gaf Ahmed Alili, directeur van het Centrum voor Beleidsanalyse van de Kaukasus, Orkhan Amashov zijn visie op de recente fase van de Azerbeidzjaans-Armeense vredesbesprekingen en de vooruitzichten tot eind 2023.

Volgens de heer Alili vormde 14 mei, de datum waarop Bakoe en Jerevan in Brussel overeenstemming bereikten over de wederzijdse erkenning van territoriale integriteit en soevereiniteit met wiskundig vastgelegde specificaties, een kritieke mijlpaal en is er geen weg terug. De expert beschouwt de laatste informele vijfpartijenbijeenkomst van president Aliyev en premier Pashinyan, waarbij ook de voorzitter van de Raad van de EU, Charles Michel, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz betrokken waren, als een element binnen de bredere processen tussen Brussel en Washington.

De heer Alili is van mening dat Nikol Pashinyan terughoudend is met het ondertekenen van een nieuw document, vanwege zijn reputatierisico’s, en dat het waarschijnlijker is dat er een overeenkomst wordt gesloten op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken.

De deskundige karakteriseerde de Armeense premier ook als een politicus met goed ontwikkelde vaardigheden en een overlever die de kunst beheerst om zijn interne en externe tegenstanders te overwinnen.

Over de rechten en veiligheid van de Armeniërs in Karabach zegt Alili dat er een gemeenschappelijke basis kan worden gevonden en dat de bijeenkomst op 14 mei in Brussel de weg heeft vrijgemaakt voor een langverwachte overeenkomst. De expert is van mening dat de tripartiete verklaring van 10 november 2020 niet langer de wezenlijk veranderde feiten ter plaatse en de vooruitgang in het Bakoe-Yerevan-overleg weerspiegelt, en daarom moet worden vervangen door een nieuw document, zelfs als dit een beknopte one pager is.

Het gesprek tussen de heer Amashov en de heer Alili ging ook over de rol van Rusland in de zuidelijke Kaukasus, het dilemma Zangazur, de Franse houding, de aard van de bemiddelingspogingen van de EU en andere kwesties die van belang zijn voor wat er komen gaat op het gebied van het bredere landschap van de Azerbeidzjaans-Armeense vredesagenda.

Hieronder staat de link naar de videoversie van het interview.