Ambassadeur van Montenegro: De projecten voor de wederopbouw van Karabach zijn werkelijk zeer ambitieus en modern – INTERVIEW

Azerbeidzjan was ook een van de eerste landen die de onafhankelijkheid van Montenegro erkende. De betrekkingen tussen onze twee landen vertegenwoordigen een buitengewone samenwerking tussen twee bevriende staten. Frequente contacten op hoog niveau zijn de belangrijkste drijvende kracht achter de bilaterale betrekkingen en een bevestiging van de sterke diplomatieke activiteiten.

Het interview van de Ambassadeur van Montenegro in Türkiye, Perisa Kastratovic, aan het Ankara Bureau van Repor.az:

-Hoe schat u de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Montenegro in?

-Er zijn veel overeenkomsten tussen Montenegro en Azerbeidzjan, twee multi-etnische, multiculturele en multireligieuze landen. Het feit dat beide landen, elk met hun eigen rijke geschiedenis, cultuur, tradities, folklore en eigenaardigheden, in mei hun onafhankelijkheid vieren, is een speciale rode draad tussen onze volkeren en ligt mij zeer na aan het hart. Azerbeidzjan was ook een van de eerste landen die de onafhankelijkheid van Montenegro erkende. De betrekkingen tussen onze twee landen staan voor een buitengewone samenwerking tussen twee bevriende staten. Frequente contacten op hoog niveau zijn de belangrijkste drijvende kracht achter de bilaterale betrekkingen en een bevestiging van de sterke diplomatieke activiteiten.

-Welke gebieden kunnen prioriteit krijgen voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen de twee landen?

-Er zijn veel gebieden waarop Montenegro en Azerbeidzjan kunnen samenwerken en ik denk dat het van het grootste belang is dat we onze uitstekende politieke betrekkingen gebruiken om de economische banden verder aan te halen.

Toerisme is onze belangrijkste economische tak en Azerbeidzjan heeft de grootste investering in Montenegro – Porto Novi, een toeristisch resort met een unieke inhoud, niet alleen in Montenegro, maar in Europa. Met dit project kreeg Montenegro een hotelmerk van wereldklasse “One and Only” en een prestigieus luxe resort, dat werk biedt aan meer dan duizend mensen. Het is ook een voorbeeld van hoe een goede en geloofwaardige investeerder, met steun van de overheid, een groot en succesvol project kan realiseren. Naast de kust, die vrij bekend is, heeft de noordelijke regio van Montenegro een enorm toeristisch potentieel. Met de juiste investeringen en ontwikkelingsplannen kan het toeristenseizoen in Montenegro wel 9 maanden duren.

Naast toerisme zijn we erg geïnteresseerd in samenwerking op het gebied van energie, waarvoor Montenegro ook een groot potentieel heeft. We zetten ons in voor de ontwikkeling van de energiesector op basis van de principes van decarbonisatie en groene energietransitie. Ik moet benadrukken dat onze prioriteit ligt bij de productie van hernieuwbare energie, zoals waterkracht, windenergie en zonne-energie. Dit kan de basis vormen voor samenwerking met Azerbeidzjan, gezien het feit dat uw land toegewijd werkt aan het gebruik van deze mogelijkheden, vooral als het gaat om de wederopbouw van Karabach. We kunnen niet negeren dat Azerbeidzjan in de huidige geopolitieke situatie een zeer belangrijke rol speelt in de vorming van het energielandschap van de wereld en een betrouwbare gasleverancier is voor Europese landen. Montenegro heeft geen gasinfrastructuur en de aanleg ervan naar ons grondgebied is een prioriteit. De vergassing van het land is belangrijk voor de ontwikkeling van de industrie, de economie, investeringen, enz. Aangezien we zo succesvol samenwerken op het gebied van toerisme, hopen we dat we hetzelfde niveau kunnen bereiken op het gebied van energie.

Wat de politieke betrekkingen betreft, heb ik al gezegd dat deze uitstekend zijn, maar ik denk dat het belangrijk is om de communicatie tussen de parlementen verder te intensiveren, evenals het contact van mens tot mens, om elkaar beter te begrijpen, wat volgens mij de basis is van de betrekkingen tussen landen.

-Wat kunt u zeggen over culturele relaties tussen twee landen? Welke plannen hebt u voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen volkeren en culturen op humanitair gebied?

-Montenegro en Azerbeidzjan hebben grote kunstenaars, schrijvers, dichters en wetenschappers voortgebracht, die de cultuur van hun landen buiten hun grenzen hebben verspreid. Ik geloof dat onze culturen ons op ontelbare manieren vormen en als het op interactie met anderen aankomt, is cultuur een van de belangrijkste factoren die ons samenbrengen. Het voorziet ons van gedeelde waarden, overtuigingen en tradities die ons in staat stellen om elkaar beter te begrijpen en met elkaar te communiceren, en daarom ben ik er sterk van overtuigd dat dit een van de belangrijkste dimensies is van samenwerking met welk land dan ook.

Over samenwerking op dit gebied tussen onze landen gesproken, Azerbeidzjan renoveerde het Koningspark in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, waar nu een standbeeld staat van de bekende Azerbeidzjaanse dichter Huseyn Javid. Podgorica heeft ook een Baku-straat. Met de hulp van uw regering is de kleuterschool in Bijelo Polje, een stad in het noorden van Montenegro, gerenoveerd. Toch is er op dit gebied altijd meer te doen, en ik hoop dat er in de toekomst meer culturele activiteiten zullen plaatsvinden, zoals festivals, beurzen, tentoonstellingen, optredens, enz. die ons zullen helpen om elkaar beter te leren kennen en ons dichter bij elkaar te brengen.

-Welke producten koopt Azerbeidzjan voornamelijk van Montenegro?

De handelsuitwisseling tussen de twee landen staat helaas niet op een benijdenswaardig niveau en we moeten werken aan de verbetering ervan en aan de versterking van de handelsuitwisseling. We kunnen dit doen via intergouvernementele commissies, zakenkringen en wederzijdse contacten. De ondertekening van de strategische partnerschapsovereenkomst zou een kwaliteitsbasis kunnen zijn die kan helpen om de economische en handelssamenwerking te intensiveren.

Wordt er verwacht dat er rechtstreekse vluchten tussen onze twee landen zullen worden geopend?

-Er is een chartervlucht tussen Podgorica en Baku in de zomer. Een groot aantal toeristen uit Azerbeidzjan was namelijk geïnteresseerd in een bezoek aan Montenegro. Zoals ik in antwoord op uw vorige vraag al zei, ben ik ervan overtuigd dat het belangrijkste is dat onze mensen elkaar leren kennen en in die zin hoop ik dat er in de toekomst een regelmatige vlucht tussen de twee landen zal zijn en niet alleen een chartervlucht in de zomer. De directe luchtvaartmaatschappijen zouden ook bijdragen aan de verdere verbetering van onze economische samenwerking. Het is belangrijk om te vermelden dat burgers van Azerbeidzjan geen visum nodig hebben om Montenegro binnen te komen en van harte welkom zijn om van de natuurlijke schoonheden van ons land te komen genieten. Hoewel Montenegro een klein grondgebied heeft, is het tegelijkertijd een mediterraan en bergachtig land en heeft het een overvloed aan natuurlijke contrasten: zee met prachtige en diverse stranden, verborgen lagunes, eilandjes en steden die al in de Griekse en Romeinse tijd gesticht zijn, het grootste meer van de Balkan, een van de overgebleven oerbossen van Europa, kolossale bergen, heldere gletsjermeren, de diepste kloof van Europa, vijf nationale parken en talloze natuurreservaten en beschermde gebieden. Door de grote artistieke en culturele waarden van Kotor staat deze kleine badplaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En het mooiste is dat u het meeste van dit alles kunt zien in 7-8 dagen. Ik denk dat dit Montenegro echt tot een perfecte vakantiebestemming maakt. Ik hoop dat burgers van Montenegro in de nabije toekomst ook zonder visum Azerbeidzjan kunnen binnenkomen, zodat meer van hen met eigen ogen kunnen zien hoe mooi en rijk aan cultuur uw land is.

-U weet trouwens dat Azerbeidzjan Karabach in 2020 heeft bevrijd na bijna 30 jaar bezetting. Had u de gelegenheid om naar Karabach te gaan tijdens uw bezoeken aan Azerbeidzjan?

-Montenegro heeft de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan altijd gesteund. Ik heb Karabach vele malen bezocht, eigenlijk elke keer als ik de gelegenheid had, en ik heb met eigen ogen gezien hoe groot de verwoesting en verwoesting van de regio is. Ik weet ook dat het gebied nog steeds zwaar bezaaid is met mijnen en niet-geëxplodeerde munitie, dat het proces van ontmijning nog steeds gaande is, en dat dit een eerste vereiste is voor de terugkeer van mensen, en het leven in het algemeen, naar de regio. Ik ken de wederopbouwprojecten en ze zijn echt heel ambitieus en modern en zullen als voorbeeld van duurzaamheid dienen voor de hele wereld. Belangrijker vind ik het humanitaire aspect ervan. We weten dat het terugkeerproces zeer uitdagend en moeilijk is. Het is duidelijk dat het welzijn van uw mensen op de eerste plaats komt en dat dit idee de drijvende kracht achter dit alles is. Het is van het grootste belang om werkgelegenheid te creëren voor de mensen die naar deze gebieden zullen terugkeren en uw regering heeft daar ook plannen voor, wat zeer prijzenswaardig is.

We hebben regelmatig bericht over het potentieel van wederopbouw in Karabach. We zullen zien of er geïnteresseerde investeerders uit Montenegro zullen komen.

Kan uw land in de nabije toekomst een ambassade openen in Azerbeidzjan?

Montenegro bestrijkt Azerbeidzjan vanuit Ankara en sinds 2019 hebben we een kantoor in Bakoe, dat deel uitmaakt van de ambassade van Montenegro in de Republiek Türkiye met een inwonende diplomaat. Azerbeidzjan heeft ook een kantoor in Podgorica, dat deel uitmaakt van uw ambassade in Belgrado, Servië. Ik moet hieraan toevoegen dat Montenegro slechts 39 diplomatieke missies in de wereld heeft, en het feit dat we dit model alleen toepassen op Azerbeidzjan laat zien dat we veel belang hechten aan onze betrekkingen.

-Welke bezoeken op hoog niveau worden er in de nabije toekomst verwacht?

In mei van dit jaar bracht de voorzitter van ons parlement, mevrouw Danijela Đurović, een bezoek aan Bakoe en had daar een ontmoeting met president Aliyev, de parlementsvoorzitter mevrouw Gafarova en de regeringsvoorzitter de heer Asadov. Eerder dit jaar brachten de Montenegrijnse minister van Arbeid en Sociaal Welzijn, de minister van Openbaar Bestuur en de minister van Kapitaalinvesteringen een bezoek aan Azerbeidzjan. Afgelopen januari bezocht parlementsvoorzitter Bećić Azerbeidzjan. Zoals ik in mijn eerste antwoord al zei, vinden er regelmatig ontmoetingen op het hoogste niveau plaats, maar we hopen dat we de gelegenheid krijgen om ook in Montenegro Azerbeidzjaanse hoogwaardigheidsbekleders en ambtenaren te ontvangen en hen te bedanken voor hun geweldige en warme gastvrijheid.

-U moet voor het eerst naar Azerbeidzjan komen. U hebt waarschijnlijk bepaalde indrukken over ons land.

Ik heb mijn geloofsbrieven op 12 juni 2021 aan president Aliyev overhandigd en sindsdien maak ik van elke gelegenheid gebruik om Azerbeidzjan te bezoeken, om vertegenwoordigers van instellingen en collega’s van het corps diplomatique te ontmoeten. Ik hou van Baku en zijn mix van traditie en moderniteit. Aan de ene kant is er de oude stad met haar doolhof van steegjes, moskeeën en historische gebouwen, en aan de andere kant een modern zakencentrum. Ik had ook het geluk om Nakhchivan in april van dit jaar te bezoeken, toen uw Ministerie van Buitenlandse Zaken een bezoek organiseerde voor het corps diplomatique. Het is erg belangrijk voor mij, als ambassadeur in Azerbeidzjan, om uw land en vooral uw mensen zo goed mogelijk te leren kennen, en ik geniet echt van elk bezoek.

Referentie: Report.az