Centraal-Aziatische landen hopen op route via Kaspische Zee, Azerbeidzjan

Zij kwamen aan in Centraal-Azië, de voormalige Sovjetrepublieken, en begonnen de duimschroeven aan te draaien. Bovendien waren het de Verenigde Staten, in samenwerking met de Europese Unie, die dit initiatief namen. De reden is om Rusland te helpen Westerse sancties te ontlopen.

Dus als de dreiging van secundaire sancties eerder slechts symbolisch was, gaat alles nu in de richting van een natuurlijke uitkomst, te oordelen naar de toegenomen activiteit van het Westen in de “zachte onderbuik” van Rusland. Washington wil met name de zuurstoftoevoer van Rusland via Centraal-Azië volledig afsnijden en maakt daarbij gebruik van verschillende beïnvloedingsmethoden, variërend van een stok tot een wortel. Het recente bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken aan Centraal-Aziatische landen betekende duidelijk het begin van een nieuw tijdperk in de westerse politiek, en iedereen zal moeten beslissen wie aan dezelfde kant staat als Rusland en wie niet. Dit is uiteraard het doel van het komende bezoek van VS-functionarissen aan Astana en Bishkek.

Assistant Secretary for Terrorist Financing and Financial Crimes van het Amerikaanse ministerie van Financiën Elizabeth Rosenberg en afgezanten van het Amerikaanse ministerie van Handel met collega’s uit de EU en Groot-Brittannië zullen Kirgizië en Kazachstan bezoeken om de anti-Russische sancties te bespreken. Het bezoek is gepland voor 23-28 april, en het is de bedoeling dit keer ontmoetingen te hebben met vertegenwoordigers van de lokale overheid en het bedrijfsleven, meldt Reuters. Bovendien wordt opgemerkt dat de ondersecretaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën voor terrorisme en financiële inlichtingen, Brian Nelson, eerder met een soortgelijk doel Türkiye en het Midden-Oosten heeft bezocht.

Wat voor voorstellen doen de westerse vertegenwoordigers aan de landen in de regio? Hoe sterk zal de druk van de VS zijn om de Russische export-importactiviteiten met Centraal-Aziatische partners te stoppen, en hoe zullen zij reageren?