Iran staat er alleen voor als militair conflict met Azerbeidzjan losbarst

Gelet op de huidige militair-politieke situatie in het Midden-Oosten is de conclusie dat een nieuw militair conflict onvermijdelijk is. Die conclusie is er omdat Israël herhaaldelijk heeft verklaard bereid te zijn Iraanse nucleaire installaties aan te vallen als Teheran de kritieke fase van uraniumverrijking bereikt, dat wil zeggen klaar is om een atoombom te maken.

Iran zelf is zeer agressief, niet alleen tegenover Israël, maar ook tegenover Azerbeidzjan. De frequente dreigementen van de IRGC-generaals en het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Azerbajdzjan wekken de indruk dat Teheran zich werkelijk voorbereidt op een escalatie van het militaire conflict met Azerbajdzjan. Bakoe wordt tegenwoordig echter niet alleen gesteund door een krachtig modern leger, maar ook door zijn sterke bondgenoot – Türkiye, alsmede door Israël, dat een geavanceerde strategische partner op militair gebied is, en andere landen die verenigd zijn in de Organisatie van Turkse Staten. Kan Iran bogen op een dergelijke steun? Helemaal niet.

Natuurlijk is het niet zo eenvoudig. De laatste tijd zijn er ernstige politieke meningsverschillen tussen Washington en Tel Aviv. Er is politieke onrust in Israël (dat zeer bevriend is met Azerbeidzjan) en het is duidelijk dat zowel het eerste als het tweede zeer in het voordeel van Teheran is.

In een interview met Caliber.Az onthulde de Israëlische schrijver, journalist, militair expert en historicus Gregory Tamar, gepensioneerd kapitein van de Israel Defence Forces, zijn voorspelling over de waarschijnlijkheid van een oorlog met Iran, de impact van buitenlandse politieke spanningen op de situatie in de regio.

  • Een aantal media meldt dat Israël op het punt staat de Iraanse nucleaire installaties aan te vallen, terwijl analisten en deskundigen proberen de omvang van mogelijke militaire acties te voorspellen. Dus, wanneer en waar zal Israël toeslaan?
  • Ik kan zeggen dat ik dit “op het punt om toe te slaan” de afgelopen jaren vaak heb gehoord, dus ik zou niet overhaast te werk gaan met mijn inschattingen.

Toen dit probleem alleen Israël bezighield, was het één probleem, maar toen de waarschijnlijkheid van een militair conflict met Iran de belangstelling van andere landen en regio’s begon te wekken, werd het een actief onderdeel van de wereldagenda, de betrokkenheid van de media bij de verslaggeving over de situatie en de verspreiding van verschillende toepassingen over dit onderwerp heeft veel vaart gekregen. Dit of dat idee, bijvoorbeeld de hype over een “snelle en onvermijdelijke Israëlische aanval op Iran”, wordt letterlijk opgepompt door de massamedia.

Israël en Iran hadden vroeger echter meer gespannen betrekkingen. Laten we niet vergeten dat er openlijke vijandelijkheden waren tussen Iran en Israël toen er botsingen waren tussen de IRGC en het Israëlische leger tijdens de Tweede Libanonoorlog in 2006. Toen Israël tijdens de laatste drie dagen van de Libanese oorlog een grootschalige landingsoperatie in Iran uitvoerde, bevonden zich onder de gevangengenomen officieren Iraniërs, leden van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). Een van de Israëlische parachutisten, die persoonlijk deelnam aan die operatie, vertelde me hierover. We zijn dus al lange tijd in oorlog met Iran, het probeert regelmatig ons luchtruim binnen te dringen, en als Israël de Iraanse achterhoede aanvalt, dan proberen de Iraniërs ook soortgelijke aanvallen uit te voeren. Het enige verschil is dat zij het minder effectief doen dan wij.

In het algemeen is er nog steeds sprake van confrontatie. Het is echter moeilijk om over alle vijandelijkheden te praten, omdat Israël, zoals u weet, nooit de verantwoordelijkheid neemt voor alle gepleegde daden. Dat is het beleid van ons land. Maar de uitdrukkingen “staat op het punt toe te slaan” en “het zal morgen gebeuren” zijn irrelevant, u en ik hebben nul betrouwbare informatie over de ware bedoelingen van de Israëlische en de Amerikaanse leidende politici. Ik merk op dat de media niet op de hoogte zijn.

Aanbevolen artikelen