Kazachse deskundige over strategische implicaties van bezoek Azerbeidzjaanse leider aan Astana

Het bezoek van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev aan Kazachstan was strategisch in de volle zin van het woord – er werden belangrijke documenten over samenwerking tussen de twee staten, departementen en organisaties ondertekend. Het aantal deelnemers aan de onderhandelingen van beide zijden gaf het belang aan van wat er in Astana gebeurde – het was onmiddellijk duidelijk dat men van plan was de economische en politieke samenwerking tussen Azerbeidzjan en Kazachstan, de vorm ervan en de toepassingsgebieden te maximaliseren. Er wordt niet voor niets uitgegaan van een gecoördineerd optreden: de huidige geopolitieke situatie maakt dat noodzakelijk.

Wat zijn de strategische voorwaarden van het bezoek van president Aliyev aan Kazachstan, welke doorbraken in de betrekkingen tussen beide landen zijn gepland als resultaat van de onderhandelingen tussen de leiders van de staten, en wat zal de sluiting van zoveel overeenkomsten veranderen? De Kazachse politicoloog en kandidaat voor politieke wetenschappen Sharip Ishmukhamedov heeft voor Caliber.Az aspecten van deze kwesties geanalyseerd.

Het belang van het bezoek van de Azerbeidzjaanse president aan Kazachstan kan moeilijk worden overschat, aangezien er vele redenen zijn die de twee leiders ertoe hebben aangezet onderling samenhangende problemen en manieren om die op te lossen te bespreken – instabiliteit aan de grenzen van Kazachstan, langdurige onzekerheid over het vredesverdrag tussen Azerbeidzjan en Armenië, en algemene geopolitieke onrust in heel Eurazië. Dat wil zeggen dat het nemen van preventieve maatregelen om de politieke en economische veiligheid van een land zoveel mogelijk te waarborgen een strikte eis van de tijd is. En een van de belangrijkste manieren om dit doel te bereiken is een strategisch partnerschap van landen met een vergelijkbaar wereldbeeld, dezelfde morele beginselen en een verlangen naar vrede en welzijn van hun bevolking.

Volgens Ishmukhamedov zullen in dergelijke omstandigheden, hoe meer landen bilaterale of multilaterale overeenkomsten inzake strategisch partnerschap ondertekenen, hoe meer veiligheidsgaranties en mogelijkheden om zich te beschermen tegen pogingen om deze staten te destabiliseren zullen worden geboden.

“De betekenis van het bezoek van Ilham Aliyev is zeer groot, en het is heel goed dat het juist nu gebeurt, nu Kazachstan zich eerlijk gezegd in een moeilijke situatie bevindt – het moet een keuze maken tussen de strijdende partijen in de Russisch-Oekraïense oorlog. De afgelopen maanden heeft de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko steeds vaker onomwonden verklaard dat de strijdkrachten van Kazachstan hun verplichtingen in overeenstemming met het handvest van de CSTO [Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie] moeten nakomen,” aldus de Kazachse politicoloog.

De reis van Aliyev naar Astana werd dus ook ondernomen om de militaire en politieke veiligheid van Kazachstan te ondersteunen, voegde Ishmukhamedov eraan toe.

“Een ander belangrijk punt is dat de economische situatie in het land duidelijk aangeeft dat Kazachstan zijn olie-export moet diversifiëren, omdat deze al verscheidene jaren onderbroken dreigt te worden door voortdurende ongewone en vreemde storingen in de oliepijpleiding in Rusland. Op de een of andere manier stellen wij vast dat Moskou voortdurend de stabiliteit en de veiligheid van de olie-uitvoer uit Kazachstan via Russische havens en pijpleidingen beperkt. In dergelijke omstandigheden is het bezoek van de Azerbeidzjaanse leider, die aanvankelijk uitging van een akkoord over alternatieve routes voor onze olie-export, natuurlijk uiterst belangrijk.

Aanbevolen artikelen