Politicoloog: Azerbeidzjan is altijd zeer tolerant geweest voor Joden

Sinds de eerste dag dat Azerbeidzjan onafhankelijk werd, zijn er goede vriendschappelijke betrekkingen tussen het land en Israël – Joden zijn in Azerbeidzjan, als in een zeer tolerant land, altijd goed behandeld, vertelde Moses Bekker, doctor in de politieke wetenschappen, een expert op het gebied van interetnische religieuze relaties, aan Report.

“Ook moet men niet vergeten dat Azerbeidzjan een moslimstaat is, niet islamitisch, maar moslim. Dit is een zeer belangrijke factor voor Israël,” zei hij.

Bekker benadrukte dat Azerbeidzjan en Israël een voorbeeld zijn van hoe moslimstaten en joodse staten volkomen rustig naast elkaar kunnen bestaan en wederzijds voordelige betrekkingen kunnen onderhouden en handel kunnen drijven.

“De conferentie van vandaag over het behoud van het erfgoed van de Joden in de Kaukasus is erg belangrijk voor de vorming van een nieuw gemeenschappelijk wereldbeeld,” voegde de professor eraan toe.

Volgens Bekker heeft deze conferentie wetenschappers samengebracht die over zeer belangrijke dingen en waarden praten, en dit alles zal bijdragen aan een nog grotere toenadering tussen de twee volken, twee religies.

“Er zal ook een centrum voor de Azerbeidzjaanse taal en cultuur worden geopend in Israël, wat de posities van beide landen zal versterken,” voegde hij eraan toe.

Daarom is het houden van een dergelijke conferentie in Bakoe een belangrijke gebeurtenis voor de uitbreiding van de bilaterale betrekkingen, aldus de expert.