Pundit prijst enorm potentieel van trilaterale alliantie Azerbeidzjan-Turkije-Pakistan

Caliber.Az interviewt de gepensioneerde Pakistaanse legergeneraal Raza Muhammad, voorzitter van het Islamabad Policy Research Institute (IPRI).

Generaal-majoor Raza Muhammad, ambassadeur, heeft verschillende prestigieuze commando- en staffuncties bekleed en was aanvullend secretaris in het Pakistaanse ministerie van Defensieproductie. Na zijn pensionering werd hij benoemd tot Pakistaans ambassadeur in Mauritius, Madagaskar, de Seychellen en de Comoren. Raza Muhammad was uitvoerend directeur van de Army Charitable Trust en adviseur van de president van de National Defence University, Islamabad (NDU).

Hij diende in het Koninkrijk Saudi-Arabië en voltooide een stafdienstopleiding in Duitsland. Hij heeft lesgegeven aan vooraanstaande militaire instellingen zoals de Pakistaanse Militaire Academie (Kakul), het Quetta Command and Staff College en de NDU. Sinds 2018 doceert hij aan de afdeling Moderne Studies van NDU. Muhammad woont regelmatig nationale en internationale conferenties en seminars bij als spreker over CPEC (China-Pakistan Economic Corridor), Kasjmir, Afghanistan, veiligheid, terrorismebestrijding, enz.

  • Hoe beoordeelt u de huidige fase van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Pakistan? Zijn we slechts vrienden, partners of bondgenoten?
  • De Islamitische Republiek Pakistan was een van de eerste landen die de onafhankelijkheid van de Republiek Azerbeidzjan erkenden op 12 december 1991. De diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen werden aangeknoopt op 9 juni 1992. De vriendschap tussen Pakistan en Azerbeidzjan heeft veel potentieel dat moet worden gerealiseerd. In de afgelopen 25 jaar is de export van Pakistan naar Azerbeidzjan met 10,8% per jaar gestegen, van 932.000 dollar in 1996 tot 12,1 miljoen dollar in 2021. De vastberaden houding van Pakistan ten aanzien van de territoriale integriteit van Azerbeidzjan en de veroordeling van de agressie van Armenië tonen aan dat Pakistan hecht aan nauwere bilaterale banden met Azerbeidzjan. Wij beschouwen Azerbeidzjan als een belangrijk land met een enorm handels- en economisch potentieel. De historische culturele en religieuze banden werden duidelijk toen het Pakistaanse volk zijn solidariteit met Azerbeidzjan betuigde in verband met het conflict in Nagorno-Karabach.