Turkse generaal: Vrede met Azerbeidzjan – laatste kans voor het straatarme Armenië

Tijdens de 44 dagen durende oorlog in Karabach ontbrak het het Armeense leger duidelijk aan nationale geest, nationale waardigheid en patriottisme, meent de gepensioneerde Turkse generaal Yücel Karauz. De militair meent dat de Armeense soldaten moesten worden vastgeketend aan kanonnen en stevig opgesloten in de tanks om te voorkomen dat ze het slagveld zouden ontvluchten. De Turkse generaal herinnerde hieraan in zijn gesprek met Caliber.Az, en suggereerde dat er weinig zal veranderen in geval van nieuwe vijandelijkheden in Karabach.

“Vandaag de dag wil geen enkele moeder in Armenië haar zoon naar het leger sturen. De angst en depressie veroorzaakt door de oorlog in de herfst van 2020 verlaten de Armeniërs tot op de dag van vandaag niet. Een staat die niet bereid is betrekkingen aan te knopen met Azerbeidzjan en Türkiye valt letterlijk voor onze ogen uit elkaar. De regering van het land ziet dit maar zit stil. Armenië moet gewoon een vredesverdrag met Azerbeidzjan tekenen, anders zal het in armoede verzinken en vroeg of laat van de wereldkaart verdwijnen. Zijn bevolking loopt al lang snel terug, en dit proces zal zich geleidelijk versterken. Een vredesverdrag met Azerbajdzjan is de laatste kans voor Armenië. Als het officiële Jerevan niet instemt met een verzoening met Bakoe, zal de verantwoordelijkheid voor de gevolgen bij de leiding van het land liggen,” meent Karauz.

Tegelijkertijd merkt hij op dat Armenië al lang voor de Karabach-oorlogen een economisch achtergebleven republiek was en dat nog steeds is.

“Als gevolg van de tweede Karabach-oorlog verloor het Armeense leger 70 procent van zijn bewapening. Na de nederlaag werd de economie ernstig beschadigd, waarvan zij zich tot op heden niet heeft kunnen herstellen. Bovendien had de naoorlogse depressie de inzetbaarheid van de Armeense bevolking verminderd, aangezien duizenden soldaten waren gesneuveld en nog veel meer gewond waren geraakt. Bovendien steunen de Armeense autoriteiten de veteranen en de families van de doden niet, wat het nationale moreel niet ten goede komt. De mensen worden alleen gelaten met hun problemen, en ze vervallen in een nog grotere moedeloosheid, die omslaat in extreme ontevredenheid over het regime,” benadrukt onze gesprekspartner.

De beroepsmilitair is ervan overtuigd dat vrede met Azerbajdzjan en Türkiye de enige uitweg is voor Armenië.