“Aframax tanker van het type “Shusha” te water gelaten

Een ander belangrijk project is ondernomen in lijn met de uitvoering van de relevante taken die zijn toegewezen door president Ilham Aliyev, met als doel het vrachtvervoerpotentieel in waterbekkens buiten de Kaspische Zee te vergroten door de operationele geografie van “Azerbaijan Caspian Shipping” CJSC (ASCO) uit te breiden.

In het kader van het project werd, met goedkeuring van de Raad van Commissarissen van SOCAR en ASCO, de joint venture “SA Maritime AFEZCO” opgericht op paritaire basis en geregistreerd in de Alat Free Economic Zone. Na marktonderzoek voerde de joint venture aanvankelijk de nodige procedures uit voor de aankoop van drie tankers van het type “Aframax”, elk met een draagvermogen van ongeveer 115.000 ton. Twee van deze tankers zijn eigendom van een derde partij, terwijl één tanker eigendom is van SOCAR.

De tankers van het type “Aframax” zullen worden uitgebaat en beheerd door “ASCO Ship Management AFEZCO”, een volle dochteronderneming van ASCO geregistreerd in de Alat Free Economic Zone. Dit bedrijf is van plan om het aantal schepen onder zijn beheer uit te breiden, managementdiensten te verlenen voor andere schepen die eigendom zijn van derden en zijn activiteiten uit te breiden door diensten te verlenen die voldoen aan de toonaangevende internationale vereisten.

Tot nu toe had het grootste schip in de scheepvaartgeschiedenis van Azerbeidzjan een draagvermogen van 13.000 ton. Met de aankoop van tankers van het type “Aframax”, die ongeveer 10 keer groter zijn dan de vorige schepen, is de Azerbeidzjaanse scheepvaart aan een nieuw tijdperk begonnen.

Dit project, dat van strategisch belang is voor onze republiek, zal ook bijdragen aan de internationale waardeketen van onze olie-industrie. Door buiten het bekken van de Kaspische Zee te varen, zullen tankers van het type “Aframax” door SOCAR en andere klanten geleverde ruwe-olieladingen vervoeren.

Volgens de relevante aanbevelingen en richtlijnen van de leider van het land zijn de meeste schepen die de afgelopen jaren zijn gebouwd, vernoemd naar de prachtige regio’s van onze republiek. Vooral na de bevrijding van historische gebieden van de bezetting door het zegevierende Azerbeidzjaanse leger onder leiding van de zegevierende opperbevelhebber zijn nieuwe schepen vernoemd met toponiemen die verband houden met de regio’s Karabach en Oost-Zangezur. Volgens de richtlijn van het hoofd van het land kregen tankers van het type “Aframax” die te water werden gelaten in het kader van het gezamenlijke project de namen “Karabakh”, “Shusha” en “Zangezur” ter ere van historisch belangrijke gebieden voor de bevolking van Azerbeidzjan.

Op 15 juni 2023, op de Nationale Reddingsdag, werd in Singapore, ver weg van de grenzen van ons land, een ceremonie gehouden op het schip “Shusha”, het eerste van de tankers van het type “Aframax” die werden geaccepteerd onder het beheer van “ASCO Ship Management AFEZCO”. Tijdens de ceremonie werd onze driekleurige vlag gehesen en werd de tanker officieel in gebruik genomen.

Voorzitter Rauf Valiyev verklaarde tijdens de ceremonie dat de scheepvaartindustrie van Azerbeidzjan vandaag een nieuw tijdperk ingaat, dat een logische voortzetting is van de steun aan de scheepvaartindustrie ten tijde van Grote Leider Heydar Aliyev en zijn visionaire en strategische visie op dit gebied. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de scheepvaartindustrie, waaronder de uitbreiding van de vloot van de Azerbeidzjaanse Staatsvloot voor de Kaspische Zee en de Kaspische Zeeolievloot, die afzonderlijk opereerden, met de toevoeging van talrijke nieuwe schepen voor verschillende doeleinden. Deze inspanningen werden uitgevoerd tijdens zijn leiderschap in Azerbeidzjan en zijn ambtstermijn bij de hoogste leiding van de USSR. Deze schepen speelden een onschatbare rol in de ontwikkeling van de economie, vooral tijdens de eerste en moeilijke jaren van onze onafhankelijkheid. Ze droegen bij aan de succesvolle uitvoering van belangrijke projecten zoals het “Contract van de Eeuw” en andere offshore olie- en gasprojecten.

De voorzitter benadrukte ook dat president Ilham Aliyev het moderne transport- en scheepvaartbeleid effectief uitvoert. Met name de aankoop van tankers van het type “Aframax” werd mogelijk dankzij de directe steun en aandacht van het staatshoofd op dit gebied.

Rauf Valiyev benadrukte dat 2023, uitgeroepen tot het “Jaar van Heydar Aliyev”, van grote betekenis is voor Azerbeidzjaanse zeevarenden. Zo vieren onze zeelieden dit jaar de 100e verjaardag van de Grote Leider, de 165e verjaardag van de Azerbeidzjaanse scheepvaart en de 10e verjaardag van de oprichting van de Gesloten Joint-Stock Company “Azerbaijan Caspian Shipping”, die werd gereorganiseerd bij het decreet van de president van de Republiek Azerbeidzjan, Ilham Aliyev. In zo’n belangrijk jaar zullen deze schepen met onbeperkte zeilcapaciteiten, die de namen dragen van de historische landen van Azerbeidzjan en varen onder onze nationale vlag, met trots ons land promoten in de wateren van de wereld en een symbool worden van ons moederland.

De voorzitter voegde eraan toe dat het geld dat werd opgehaald met de succesvolle uitgifte van ASCO-obligaties op de lokale markt enige tijd geleden werd gebruikt voor de financiering van ASCO’s aandeel in het project voor de aankoop van schepen van het Aframax-type.

Later werd de vlag van Azerbeidzjan gehesen op het schip onder de klanken van het volkslied.

De voorzitter van ASCO overhandigde de kapitein van het schip een souvenir over Shusha, de culturele hoofdstad van Azerbeidzjan.

Er moet worden opgemerkt dat de inbedrijfstelling van nog twee tankers van het type “Aframax”, namelijk “Karabakh” en “Zangezur” buiten de Kaspische Zee, bijna is voltooid. De schepen zullen in de komende weken achtereenvolgens in gebruik worden genomen.

Referentie: Azertag.az