Ambassadeur Amirbayov: Vertrek van separatisten opent nieuwe kansen voor Armeniërs in Karabach

Azerbeidzjan heeft zich nooit tot doel gesteld om de Armeense bevolking van Karabach te dwingen te vertrekken. Het doel was om het separatisme te onderdrukken en het illegale separatistische regime, dat in wezen deze hele bevolking gegijzeld hield, uit te schakelen. Nu doen zich nieuwe kansen voor hen voor, zei ambassadeur Elchin Amirbayov, vertegenwoordiger van de president van Azerbeidzjan voor speciale opdrachten, in een interview met BBC News radio, meldt Report.az.

Als voorbeeld noemde Amirbayov de recente gebeurtenissen toen Bakoe meel en andere producten naar Karabach stuurde, en het deze militaire junta was die weigerde deze producten te accepteren, uitsluitend om politieke redenen.

“Nu dit separatistische regime eerder vandaag officieel heeft aangekondigd dat het zichzelf opheft en dat er niet langer sprake is van een valse staatseenheid genaamd “Nagorno-Karabach Republiek”, denk ik dat de Armeense bevolking van de Karabach-regio in Azerbeidzjan nu een heel andere toekomst tegemoet gaat. Ze kunnen integreren in de Azerbeidzjaanse samenleving. Ze kunnen hun levensomstandigheden verbeteren. Ze hebben een kans om te genieten van alle rechten en veiligheid die wij bieden,” merkte hij op.

“In dit opzicht is het huidige vertrek van Armeense inwoners van de Karabach-regio van Azerbeidzjan hun persoonlijke, vrijwillige en individuele beslissing. Het heeft niets te maken met gedwongen verhuizing of met de wens van Azerbeidzjan om hen te dwingen te vertrekken,” voegde hij eraan toe.

“Ik denk dat ze wel een keuze hebben en dat is wat ik probeerde te zeggen. Want als je kijkt naar wat de Azerbeidzjaanse autoriteiten de afgelopen 4-5 dagen zonder enige onderbreking hebben gedaan om allerlei soorten humanitaire hulp, essentiële basisproducten, medicijnen, ambulances en brandweervoertuigen te leveren. We hebben al 24 uur per dag elektriciteit. Over een paar dagen wordt er gas geleverd. Ik denk dat het ook belangrijk is om te benadrukken dat het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag Armeniërs heeft opgeroepen om hun woonplaats niet te verlaten en in Azerbeidzjan te blijven en deel uit te maken van multi-etnisch Azerbeidzjan. Dit is een zeer belangrijk element van openbare berichtgeving om hen gerust te stellen. Het is waar dat terwijl we al deze stappen ondernemen, het erg moeilijk voor ons is om te voorkomen dat ze vertrekken. Want als we dat zouden proberen, zouden we ervan beschuldigd worden dat we hen gijzelen. Als we hen aanmoedigen om te vertrekken, zal de Armeense kant natuurlijk onmiddellijk de retoriek van etnische zuivering aanheffen. Daarom doen we een stap terug. We doen ons best om hen gerust te stellen, niet met woorden maar met daden. Ook behouden zij [Armeniërs uit Karabach] het recht om terug te keren naar Azerbeidzjan als ze dat in de toekomst willen. Omdat het hun eigen beslissing was om te vertrekken, kunnen ze nog steeds van gedachten veranderen en terugkeren.”