Amerikaanse journalist geschokt door Armeens vandalisme

De gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in de regio Karabach zijn een misdaad tegen de menselijkheid, aldus de Amerikaanse journalist en de oprichter en hoofdredacteur van persbureau Schirach Report, Paolo von Schirach.

Hij maakte deze opmerkingen na zijn recente reis naar de Karabach-regio van Azerbeidzjan, meldt Report.

De Amerikaanse journalist merkte op dat de mijnen die Armenië in de regio heeft begraven een bittere realiteit zijn die getuigt van de voortzetting van de agressie.

Hij benadrukte ook dat hij geschokt was door de terreurdaden en het vandalisme van Armenië op historisch Azerbeidzjaans grondgebied.

“Toen ik met een groep Amerikaanse journalisten over de weg reed in de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan, was het echt beangstigend om volledig verwoeste dorpen en nederzettingen te zien. Men krijgt de indruk dat deze huizen duizenden jaren geleden verlaten werden. De mensen die gedwongen werden om hun huizen te verlaten, waren ook hun herinneringen, dromen, kortom alles, kwijt. Aan de ene kant heb ik steden gezien die verwoest zijn, en aan de andere kant nederzettingen die herbouwd worden, waar het leven weer terugkeert. De grootschalige inspanningen van de Azerbeidzjaanse regering voor herstel en wederopbouw zijn prijzenswaardig,” zei Schirach.

De journalist sprak over zijn waarnemingen in de regio met betrekking tot de mijndreiging, een van de grootste problemen waar Azerbeidzjan mee te maken heeft sinds de Tweede Karabachoorlog.

“Honderdduizenden mijnen die levens kosten zijn helaas een verschrikkelijke erfenis van de Armeense bezetting. Armenië heeft deze gebieden, die het decennialang bezet hield, besmet met antipersoneel- en antitankmijnen. Een andere belangrijke nuance is dat de regering van Armenië weigert om de mijnkaarten te verstrekken. Helaas is ontmijnen een duur en arbeidsintensief proces. Tijdens ons bezoek aan de regio hebben we gezien hoe deskundigen van het Azerbeidzjaanse mijnenbestrijdingsagentschap [ANAMA] mijnen tot ontploffing brachten,” voegde hij eraan toe.

“Ik hoorde ook dat Armenië verschillende mijnen boven op elkaar had begraven om hun kracht te vergroten. Ik ben bang om me zelfs maar voor te stellen wat er zou gebeuren na de ontploffing van zo’n installatie. Het is extreem gevaarlijk om je in deze gebieden te begeven zonder kaarten waarop de exacte locatie van de mijnen staat aangegeven, en de Azerbeidzjaanse kant probeert de regio te ontruimen door elke meter land te controleren. Het is duidelijk dat Azerbeidzjan een zeer kundig team heeft samengesteld dat gespecialiseerd is in dit gebied.

De mijnen die Armenië in Karabach heeft geplant, zijn een bittere realiteit die laat zien dat de militaire agressie nog steeds voortduurt. De vijandelijkheden zijn beëindigd, de Armeniërs hebben de regio verlaten, maar hun mijnen liggen er nog steeds en blijven doden maken,” benadrukte von Schirach.

De journalist voegde eraan toe dat hij de Amerikaanse media zal vertellen over wat hij gezien heeft.

“Als iemand die de ontwikkelingen tussen Azerbeidzjan en Armenië op de voet volgt, kan ik ondubbelzinnig toegeven dat de situatie in de regio betreurenswaardig is. Het bezoek aan Azerbeidzjan heeft voor mij een ander beeld onthuld,” voegde hij eraan toe.