Amerikaanse journalisten bezoeken de regio Fuzuli en het Aghali-dorp in de regio Zangilan

Tijdens hun bezoek aan de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan heeft een groep Amerikaanse journalisten en vertegenwoordigers van de media een bezoek gebracht aan de regio Fuzuli.

Volgens het Staatscomité voor Samenwerking met de Diaspora waren de gasten op weg naar de regio Fuzuli getuige van verwoeste dorpen en nederzettingen die de Armeense barbarij weerspiegelen. Ze bezochten ook de moskee van het dorp Merdinli. Ze werden erop gewezen dat veel moskeeën in de regio Karabach blootgesteld waren aan vandalisme als gevolg van de Armeense bezetting, en dat sommige moskeeën, waaronder de moskee van het dorp Merdinli, zelfs als varkensstal werden gebruikt.

De gasten maakten ook kennis met Fuzuli International Airport en een nieuw wooncomplex dat in de stad Fuzuli is gebouwd.

Later werden de gasten geïnformeerd dat volgens het “Grote Terugkeer” programma, mensen in het dorp Aghali waren verplaatst, herbouwd op basis van het “slimme dorp” concept, en het proces wordt momenteel voortgezet. Er werd benadrukt dat er moderne stadsplanningsnormen werden toegepast, dat de modernste technologieën werden gebruikt en dat er verschillende infrastructuur werd gecreëerd voor de onlangs verhuisde bevolking in het dorp Aghalı. Er werd onderstreept dat de bewoners de juiste banen kregen van de relevante instanties, in overeenstemming met hun kwalificaties en vaardigheden.

Een inwoner van het dorp Aghali vertelde de buitenlandse journalisten dat ze Zangilan in haar twintiger jaren verliet en 30 jaar later terugkeerde. “Ik woon en werk nu al acht maanden in het dorp Aghali en ik ben erg tevreden over de omstandigheden die onze staat heeft gecreëerd voor de inwoners van het dorp Aghalı”, vertelde een inwoonster van het dorp Aghali.

Tot de delegatie behoorde ook de Azerbeidzjaanse journaliste Vusala Abbasova, studente aan de Yale University en verslaggeefster van het Amerikaanse bureau van de “Report’ Information Agency”. bureau van het “Report” Information Agency, Afram Kosafi, hoofd van het VN-bureau van “Arab News”, voormalig vertegenwoordiger van ‘s werelds toonaangevende media-organisaties in de conflictgebieden Afghanistan, Irak en Zuid-Libanon (die vele jaren als oorlogscorrespondent werkte (Fox TV, CNN, Al Jazeera), Paola Vargas, correspondent in New York en Washington van het bekende televisienetwerk van de Republiek Colombia (Caracol TV en Canal), beroemde blogschrijver Paolo von Shirac, oprichter en hoofd van “Schirach Report” Selcuk Acar, fotojournalist van het Amerikaanse bureau van “Anadolu” Agency, oprichter van “Turkish Journal” en Calvin Dark, voorzitter van “RC Communications”, bekend journalist en politiek commentator.

Referentie: Azertag.az