Armeense vrouw uit Karabach bedankt Azerbeidzjaanse grenswachten

Op 14 juli zijn burgers van Armeense afkomst die in de regio Karabach in Azerbeidzjan wonen en medische hulp nodig hadden, met bemiddeling van het ICRC en onder controle van Azerbeidzjaanse staatsstructuren de grens overgestoken via de grenspost Lachin in de richting van Gorus.

Zoals Caliber.Az rapporteert, waren er Azerbeidzjaanse artsen aanwezig bij de grenscontrolepost die in samenwerking met het ICRC hielpen bij de medische evacuatie.

Tijdens het proces deed zich overigens een interessant tafereel voor. Toen een oudere Armeense vrouw uit het ICRC-voertuig stapte om naar de paspoortcontrole te gaan, zei de Azerbeidzjaanse grenswacht zachtjes tegen haar – “Blijf jij maar,” om duidelijk te maken dat ze apart en buiten de rij doorgelaten zou worden.

“Bedankt, jongens, bedankt,” bedankte de vrouw de Azerbeidzjaanse kant nadat ze terug naar de auto was begeleid.

Ter herinnering: tijdens eerdere besprekingen met de ICRC-delegatie in Azerbeidzjan, Dragana Kozic, verklaarde minister Jeyhun Bayramov dat het mogelijk was om door te gaan met het passeren van Armeense inwoners via de grensovergang voor medische doeleinden met bemiddeling van het ICRC en in overeenstemming met de noodzakelijke regels.