Armeniërs in Karabach blijven vreedzaam leven

Ondanks het feit dat de meerderheid van de Armeense bevolking van de regio Karabach in Azerbeidzjan naar Armenië is verhuisd na succesvolle lokale antiterroristische activiteiten, zijn er nog steeds Armeense inwoners in de gebieden die weer onder de soevereiniteit van Bakoe vallen, die besloten hebben om in Azerbeidzjan te blijven wonen.

Caliber.Az meldt met verwijzing naar de Azerbeidzjaanse editie van Radio Liberty dat vertegenwoordigers van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) de dorpen in Karabach rondgaan, met de overgebleven Armeniërs praten en achter hun behoeften en eisen komen. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat niemand hen aanraakt of uit hun huizen schopt. Dit is het onweerlegbare bewijs dat er zelfs geen enkele aanwijzing is dat Azerbeidzjan een “etnische zuivering” heeft uitgevoerd of uitvoert in de gebieden die bevrijd zijn van de bezetting.

Zo vertelde Agharon Khazaryan, die in het dorp Gizilgaya woont, ICRC-vertegenwoordigers dat hij en zijn bejaarde vader hadden besloten om te blijven en niet naar Armenië te verhuizen.

“Mijn moeder ligt hier begraven, mijn vader is 92 jaar oud. Waar moeten we heen? Als ik hem nu voorstel om naar Armenië te verhuizen, zal hij onderweg sterven,” zei Khazaryan.

Volgens ICRC-woordvoerder Chris Paul hebben ze informatie ontvangen dat er nog steeds Armeniërs in Karabach-dorpen wonen.

“Ze zijn hier gebleven voor familie of om andere redenen. Sommigen willen weg, anderen niet,” zei Paul.

In een interview met het ICRC zei een Armeense vrouw die in één van de Karabach-dorpen is blijven wonen dat ze zich veilig door de buurt kan bewegen en dat “niemand haar tegenhoudt”.

https://x.com/AzeriTimes/status/1715000610796298628?s=20