Armeniërs plannen nog een provocatie bij grenscontrolepost Lachin

Armenië is van plan om op 26 juli opnieuw een sabotagedemonstratie te houden door verschillende voertuigen te verzamelen aan de overkant van de ingang van de staatsgrenspost “Lachin”.

“Wij dringen er bij Armenië op aan om zich te onthouden van dergelijke acties die gericht zijn op provocatie en die dienen om de situatie te verergeren. We herhalen dat alle verantwoordelijkheid voor mogelijke provocerende acties volledig en volledig bij de Armeense kant zal liggen,” meldt Caliber.Az met verwijzing naar de persdienst van Azerbeidzjaanse staatsgrensdienst.

Azerbeidzjan installeerde in april 2023 een controlepost bij de ingang van de Lachin-weg aan de grens met Armenië, nadat er regelmatig wapens en munitie via de snelweg werden verscheept. Sinds augustus 2022 werden in totaal 2.728 landmijnen die in 2021 in Armenië waren geproduceerd, opgespoord en geneutraliseerd, waarvan 1.119 in de districten Kalbajar en Lachin langs de grens met Armenië, en 1.609 op het grondgebied van de Economische Regio Karabach.

De illegale bevoorrading door Armeniërs, onder auspiciën van de tijdelijke Russische vredesmissie in de regio Karabach, via de weg naar Lachin en andere wegen eromheen, ging door ondanks de vele waarschuwingen en lokale controlemaatregelen van Bakoe, waardoor de controlepost dringend moest worden geïnstalleerd.

Momenteel maakt het checkpoint vrij en veilig verkeer van en naar de regio Karabach mogelijk, op basis van de wetgeving van Azerbeidzjan. Het werd in mei en juni twee keer tijdelijk gesloten voor onderzoeksdoeleinden na bloedige provocaties door het Armeense leger. Van april tot juli staken meer dan 1.927 mensen vrij de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan over via de controlepost in Lachin.