Armeniërs uit Karabach blijven Lachin chekpoint gebruiken

Vandaag, 22 juli, zijn inwoners van de regio Karabach in Azerbeidzjan van Armeense afkomst vrij de controlepost van Lachin overgestoken onder escorte van het ICRC.

Caliber.Az meldt dat 31 burgers op weg van Khankendi naar Gorus de controlepost van Lachin zijn overgestoken in overeenstemming met alle noodzakelijke grens- en douaneprocedures volgens de wetgeving van de Republiek Azerbeidzjan.

De beelden die aan onze redactie werden overhandigd, tonen het verificatieproces van de documenten.

Na de verificatie is hun vrije doorgang door de controlepost verzekerd.

Deze beelden tonen nogmaals aan dat er geen obstakels of moeilijkheden zijn bij de doorgang van Armeniërs uit Karabach door de controlepost in Lachin.

Op 23 april is Azerbeidzjan begonnen met het installeren van een controlepost aan de grens met Armenië bij de ingang van de Lachin-weg die de Karabach-regio van Azerbeidzjan verbindt met Armenië. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan was de installatie van de grenscontrolepost onderdeel van de inspanningen om het aanhoudende systematische en grootschalige misbruik van de weg door Armenië te voorkomen. Het ministerie verklaarde dat meer dan 2700 antipersoonsmijnen die in 2021 door Armenië waren geproduceerd en sinds augustus 2022 waren ontdekt in de districten Lachin en Kalbajar in Azerbeidzjan, illegaal naar de regio Karabach waren vervoerd via de Lachin-weg.

Azerbeidzjan heeft aangedrongen op de installatie van een controlepost aan de grens met Armenië vanwege de illegale ontginning van natuurlijke hulpbronnen in de regio Karabach en de overbrenging van wapens van Armenië naar de regio. Tijdens de plenaire besprekingen in de marge van de Veiligheidsconferentie van München in februari stelde president Ilham Aliyev voor om controleposten te installeren aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan om het grensafbakeningsproces te vergemakkelijken. Het voorstel werd echter door Armenië afgewezen.