Armeniërs uit Karabach passeren vrij de controlepost van Lachin na verificatie van documenten

Op 30 juni verleende Azerbeidzjan ongehinderde doorgang aan Armeniërs uit Karabach via de controlepost in Lachin, bemiddeld door het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).

Na de controle mogen ze vrij door het checkpoint.

De beelden laten nogmaals zien dat er geen obstakels of moeilijkheden zijn voor Armeniërs uit Karabach om de controlepost in Lachin te passeren.

Op 23 april is Azerbeidzjan begonnen met het installeren van een controlepost aan de grens met Armenië bij de ingang van de Lachin-weg die de Karabach-regio van Azerbeidzjan verbindt met Armenië. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan was de installatie van de grenscontrolepost onderdeel van de inspanningen om het aanhoudende systematische en grootschalige misbruik van de weg door Armenië te voorkomen. Het ministerie verklaarde dat meer dan 2700 antipersoonsmijnen die in 2021 door Armenië waren geproduceerd en sinds augustus 2022 waren ontdekt in de districten Lachin en Kalbajar in Azerbeidzjan, illegaal naar de regio Karabach waren vervoerd via de Lachin-weg.

Azerbeidzjan heeft aangedrongen op de installatie van een controlepost aan de grens met Armenië vanwege de illegale ontginning van natuurlijke hulpbronnen in de regio Karabach en de overbrenging van wapens van Armenië naar de regio. Tijdens de plenaire besprekingen in de marge van de Veiligheidsconferentie van München in februari stelde president Ilham Aliyev voor om controleposten te installeren aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan om het grensafbakeningsproces te vergemakkelijken. Het voorstel werd echter door Armenië afgewezen.

Referentie: Caliber.az