Azerbeidzjaanse sappeurs demonteren meer dan 30.000 hectare bevrijd land

De geniesoldaten van het Azerbeidzjaanse leger hebben in juni 2023 tot 200 hectare mijnen geruimd in de bevrijde gebieden.

Zoals Caliber.Az meldt, verwijzend naar de website van het Ministerie van Defensie, hebben de eenheden tot nu toe meer dan 30.890 hectare mijnen en niet-geëxplodeerde munitie opgeruimd in de bevrijde gebieden.

Bovendien hebben de eenheden van het Azerbeidzjaanse leger samen met andere staatsorganen in het lopende jaar tot 9 km nieuwe bevoorradingswegen aangelegd en tot 38 km bestaande bevoorradingswegen gerepareerd om het veilige verkeer van konvooien voertuigen en militaire uitrusting in moeilijk begaanbaar terrein, waaronder rotsachtige gebieden, te garanderen.

De belangrijkste inspanningen zijn gericht op het ontmijnen van nederzettingen, zaaipercelen, wegen en infrastructuurvoorzieningen in de bevrijde gebieden.

In overeenstemming met het plan worden in de bevrijde gebieden de nodige maatregelen genomen voor technische ondersteuning.

De regio’s Karabach en Oost-Zangazur in Azerbeidzjan zijn sinds de jaren negentig zwaar door mijnen bezet door de Armeense strijdkrachten. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lanceerde Armenië een grootschalige militaire aanval op Azerbeidzjan.

Sinds het einde van de Tweede Karabachoorlog voert de Azerbeidzjaanse regering ontmijningsoperaties uit in de bevrijde gebieden om de terugkeer van ontheemden te bespoedigen.

Ondanks uitgebreide inspanningen werden de ontmijningsoperaties geconfronteerd met veel uitdagingen als gevolg van de weigering van Armenië om kaarten met de locaties van de landmijnen te overhandigen. Azerbeidzjan kreeg mijnenveldkaarten van Armenië voor de voorheen bezette districten Aghdam, Fuzuli en Zangilan, waarop naar verluidt de coördinaten van 189.000 antitank- en antipersoonsmijnen staan aangegeven.

Armenië verstrekte de Azerbeidzjaanse partij ook mijnkaarten van andere bevrijde gebieden van Azerbeidzjan. ANAMA meldde echter dat deze kaarten slechts 2% effectief waren bij de bestrijding van mijnen.

Internationale deskundigen schatten dat het bijna 30 jaar en 25 miljard dollar zal kosten om de problemen met betrekking tot ontmijning op te lossen.