Azerbeidzjan begint met de levering van optisch internet aan het bevrijde Lachin

De Azerbeidzjaanse aanbieder van telecommunicatiediensten Aztelekom is begonnen met het opzetten van een internetinfrastructuur in de bevrijde stad Lachin.

“Samen met de stad Lachin zal GPON [Gigabit Ethernet Passive Optical Network] technologie worden toegepast in de dorpen Zabukh en Sus van deze regio. Na voltooiing van de werkzaamheden zullen 250 huishoudens in het dorp Zabukh en 75 in het dorp Sus gebruik kunnen maken van de diensten,” meldt Caliber.Az, waarin het Ministerie van Digitale Ontwikkeling en Transport wordt geciteerd.

Met de introductie van de nieuwe technologie krijgen abonnees snelle (van 30 Mbit/s tot 100 Mbit/s) internetpakketten aangeboden.

Nadat Azerbeidzjan in 2020 na een 44-daagse oorlog met Armenië de controle over zijn grondgebied had heroverd, keurde de Azerbeidzjaanse regering het “Grote Terugkeer”-programma goed om de terugkeer van binnenlandse ontheemden naar hun geboortegrond mogelijk te maken.

Het oplossen van de problemen van intern ontheemden is een van de prioriteiten van het staatsbeleid. Op dit gebied is de strategische lijn die door de Grote Leider Heydar Aliyev is uitgezet en door president Ilham Aliyev is voortgezet, gericht op het verbeteren van hun levensomstandigheden en het waarborgen van hun sociale bescherming en werkgelegenheid. De vrijwillige, veilige en waardige terugkeer van intern ontheemden naar hun thuisland is een belangrijke taak.

Azerbeidzjan heeft eerder het aantal intern ontheemden bekendgemaakt dat tegen eind 2023 naar het bevrijde Karabach en het oosten van Zangazur moet worden overgebracht.

Vicevoorzitter van het Azerbeidzjaanse Staatscomité voor Vluchtelingen en Ontheemden Fuad Huseynov zei eerder dat het land van plan is om tegen eind 2023 ongeveer 2.000 gezinnen van ontheemden, dat wil zeggen ongeveer 10.000 mensen, terug te brengen naar hun geboortegrond in de economische regio’s Karabach en Oost-Zangazoer.

“Daarnaast is het de bedoeling om 267 gezinnen terug te sturen naar de stad Fizuli en ongeveer 100 gezinnen naar het dorp Agali in het district Zangilan,” voegde Huseynov eraan toe.

Volgens hem zijn er 700 gezinnen gepland om terug te keren naar de stad Lachin, en 400 gezinnen naar de dorpen Zabukh en Sus in het district Lachin.