Azerbeidzjan gaat in versneld tempo door met de aanleg van de snelweg Aghdam-Fuzuli – VIDEO

De aanleg van de snelweg Aghdam-Fuzuli, waarvan de fundering werd gelegd tijdens de reis van president Ilham Aliyev en First Lady Mehriban Aliyeva naar het district Fuzuli op 17 oktober 2021, gaat in versneld tempo door, vertelde het Staatsagentschap van Azerbeidzjaanse Autowegen aan Trend.

“Deze weg is een van de projecten die worden uitgevoerd op het grondgebied van de economische districten Karabach en Oost-Zangezur en zal een belangrijke rol spelen in de sociaaleconomische ontwikkeling van de districten en dorpen die bevrijd zijn van de bezetting,” zei het agentschap.

Volgens het agentschap is de lengte van de weg met vier rijstroken 64,8 km, de breedte van de rijbaan 15 meter, de breedte van de bermen 3,75 meter in elke richting, de breedte van de scheidingsstrook vier meter en de breedte van de rijbaan 26,5 meter.

Op dit moment wordt er aan de weg gewerkt om ongeschikte grond te verwijderen, het wegdek te verbreden, een nieuw wegbed en een nieuwe wegfundering aan te leggen, een 380 meter lange keermuur te bouwen, duikers van verschillende afmetingen en waterafvoeren aan te leggen en kruisingen voor ondergrondse en communicatielijnen te reserveren.

Op het traject van 0-32,4 km van de weg zijn in het kader van het project negen reservekruisingen en 17 duikers aangelegd. Daarnaast waren de vegetatieverwijderingswerkzaamheden voor 68 procent voltooid, de boorwerkzaamheden voor 61 procent en de aanleg van het wegdek voor 32 procent. Ook werden acht rechthoekige en 17 ronde waterleidingen, één verkeersoversteekplaats en één voetgangersoversteekplaats voltooid. De bouwwerkzaamheden aan drie bruggen en andere gebieden worden voortgezet. De fysieke voortgang op dit gedeelte (0-32,4 km) van de weg is 16 procent.

Op 32-64 km van het wegtraject zijn de graafwerkzaamheden voltooid, en nu wordt er gewerkt aan het egaliseren en bouwen van de onderste laag van de wegbasis. Op dit deel zijn 4 kruisingen, 11 communicatiepijpen en 25 duikers met verschillende diameters aangelegd.

De bouw van brugpijlers op dit gedeelte is bijna voltooid. Het grondwerk op het genoemde deel is voor 56 procent voltooid, de bouw van kunstwerken is voor 50 procent voltooid en het wegdek is voor 11 procent voltooid. In het algemeen zijn de bouwwerkzaamheden voor 22 procent voltooid.

De bouw van vijf snelwegbruggen is aan de gang op de geplande secties van 1, 6, 12, 37 en 63 km van de weg. De bouw van palen en pijlers op de bruggen gaat door.

De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd in overeenstemming met de vereisten van “Bouwnormen en -regels”. Het noodzakelijke aantal krachten is naar het gebied getrokken om de bouw volgens het schema te voltooien.

De snelweg Aghdam-Fuzuli-Fuzuliy, die een voortzetting is van de snelweg Barda-Aghdam, loopt door het grondgebied van de districten Aghdam, Agjabadi en Fuzuli.

De aanleg van de weg zal zorgen voor comfortabel verkeer van Barda naar Aghdam en Fuzuli, en ook in de tegenovergestelde richting.