Azerbeidzjan neemt alle juridische stappen in verband met ontdekte massagraven

Azerbeidzjan zal alle wettelijke maatregelen nemen in verband met massagraven die zijn gevonden op zijn grondgebied dat tijdens de 44 dagen durende oorlog in 2020 is bevrijd van de decennialange bezetting door Armenië.

De verklaring kwam van Firad Aliyev, senior assistent van de militaire aanklager en hoofd van de persdienst van het Militair Parket, meldt Azertag.

“In verband met misdaden tegen de vrede en de menselijkheid, terrorisme, moorden met voorbedachten rade en andere criminele daden gepleegd tegen het Azerbeidzjaanse volk door de Armeense strijdkrachten en illegale Armeense gewapende formaties, zijn er bij het Azerbeidzjaanse militaire openbaar ministerie strafzaken geopend op grond van de artikelen 103 van het Wetboek van Strafrecht (genocide), 120.2.12 (moord gemotiveerd door nationale, raciale, religieuze haat of vijandschap) en andere artikelen, de procedurele leiding van het onderzoek is in handen van Khanlar Valiyev. Alle juridische maatregelen zullen worden genomen in overeenstemming met de vereisten van de wetgeving en de normen en beginselen van het internationaal recht,” zei Firad Aliyev.

Firad Aliyev merkte op dat de plaatsvervangend procureur-generaal, de militaire aanklager Khanlar Valiyev, de aangegeven gebieden heeft bezocht, de voortgang van het onderzoek ter plaatse heeft geïnspecteerd en passende aanbevelingen en instructies heeft gegeven.

Het bureau van de militaire aanklager heeft, in samenwerking met de staatsveiligheidsdienst, de staatscommissie voor krijgsgevangenen, gijzelaars en vermiste personen, vertegenwoordigers van het Internationale Comité van het Rode Kruis en andere relevante structuren, stoffelijke overschotten opgegraven uit massagraven die zijn ontdekt in de dorpen Dashalti in Shusha, Edilli in Khojavand, Sirkhavand in Aghdam, Farrukh in Khojaly en Yukhari Seyidahmadli in Fuzuli.

De overblijfselen van lichamen op het grondgebied van de Shusha gevangenis, die vermoedelijk toebehoorden aan mensen die vermist raakten tijdens de Eerste Karabach oorlog, werden ook opgegraven. Forensisch medisch en moleculair genetisch onderzoek en andere gerelateerde activiteiten waren gepland.

Armenië en Azerbeidzjan zijn al tientallen jaren verwikkeld in een gewapend conflict over de regio Karabach (Garabagh). Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lanceerde Armenië een regelrechte militaire agressie tegen Azerbeidzjan, de langste en dodelijkste oorlog in de zuidelijke Kaukasus. De bloedige oorlog eindigde in 1994 met een staakt-het-vuren, waarbij Armenië 20 procent van het internationaal erkende grondgebied van Azerbeidzjan bezet hield. Meer dan 30.000 Azerbeidzjanen werden gedood, 3.890 vermist en een miljoen anderen werden verdreven uit die gebieden in een brutale etnische zuiveringspolitiek uitgevoerd door Armenië.

Begin april 2023 publiceerde Azerbeidzjan de lijst van massagraven in de dorpen Yukhari Seyidahmadli, Ashagi Seyidahmadli, Malikjanli, Yukhari Veysalli in het district Fuzuli, Darzili in de dorpen Darzili in het district Jabrayil, de dorpen Chaytumas, in de omgeving van de dorpen Baghirli, Yanshag, Qamishlig, Aghdaban in het district Kalbajar, in het gebied genaamd Buzlug berg, op de hoogte van Murovdag, op het grondgebied van de stad Kalbajar.