Azerbeidzjan ontdekt menselijke resten in bevrijd Fuzuli

De resten die vermoedelijk toebehoren aan twee personen zijn gevonden in de buurt van het dorp Ashagi Seyidahmadli in het district Fizuli.

Adalat Hasanov, directeur van de Vereniging van Forensische Medische Expertise en Pathologische Anatomie van het ministerie van Volksgezondheid, heeft dit op 23 mei bekendgemaakt, zo meldt het rapport.

Volgens hem werden bij opgravingen in Fuzuli vóór 16 mei de resten gevonden die zouden toebehoren aan twee personen in de buurt van het dorp Ashagi Seyidahmadli.

“Op dit moment hebben we de resten van 200-300 mensen. Wanneer sappeurs, aanklagers en mensen die betrokken zijn bij herstel- en bouwwerkzaamheden de resten vinden, brengen onze medewerkers ze binnen. Het is niet bekend of deze resten toebehoren aan de vermisten of aan mensen die in een latere periode zijn overleden. Soms worden ribben gevonden, maar daar kan geen DNA van worden afgenomen omdat er ontbinding heeft plaatsgevonden. Het is nog niet mogelijk te zeggen van hoeveel personen de resten precies zijn. Er zijn ook resten geborgen uit het graf van een niet-geïdentificeerde martelaar. Zij zijn ook opgenomen in de algemene lijst,” zei Hasanov.

Het eerste massagraf werd in februari ontdekt in het dorp Edilli in het district Khojavand en er werd bevestigd dat het de overblijfselen van ongeveer 15-20 Azerbeidzjanen bevatte.

Armenië en Azerbeidzjan zijn al tientallen jaren verwikkeld in een gewapend conflict over de regio Karabach (Garabagh). Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lanceerde Armenië een regelrechte militaire agressie tegen Azerbeidzjan, wat de langste en dodelijkste oorlog in de zuidelijke Kaukasus betekende. De bloedige oorlog eindigde met een staakt-het-vuren in 1994, waarbij Armenië met geweld 20% van de internationaal erkende gebieden van Azerbajdzjan bezette. Meer dan 30.000 Azerbeidzjanen werden gedood, 3.890 vermist en een miljoen anderen werden uit die gebieden verdreven in een brutale etnische zuiveringspolitiek van Armenië.

Bij naoorlogse huiszoekingen in de bevrijde gebieden van Azerbajdzjan werden de stoffelijke overschotten van 12 burgers gevonden in het district Kalbajar, waar de Armeense strijdkrachten in 1993 de massamoord van Bashlibel pleegden. Bovendien werden massagraven van Azerbeidzjanen gevonden in het dorp Dashalti bij de stad Shusha, en de hoogte van Farrukh in het district Khojaly.

Begin april 2023 publiceerde bovengenoemde commissie de lijst van massagraven in de richting van de dorpen Yukhari Seyidahmadli, Ashagi Seyidahmadli, Malikjanli, Yukhari Veysalli van het district Fuzuli, in de richting van de dorpen Darzili en Chaytumas van het district Jabrayil, in de buurt van de dorpen Baghirli, Yanshag, Qamishlig en Aghdaban van het district Kalbajar, in het gebied dat de berg Buzlug wordt genoemd, op de hoogte van Murovdag, op het grondgebied van de stad Kalbajar, in de dorpen Sugovushan, Sarijali, Garagashli en Gulluja in het district Aghdam, het dorp Goyyal in het district Gubadli, op de begraafplaats van de stad Shusha, het dorp Edilli in het district Khojavand en op het grondgebied van de stad Khankandi, de districten Khojaly en Khojavand, alsmede het voormalige district Aghdara, die momenteel onder tijdelijk toezicht staan.