Azerbeidzjan presenteert 3D masterplan van bevrijd Gubadli’s Zilanli dorp

De Staatsdienst voor Restauratie, Bouw en Beheer van Oost-Zangazur heeft een 3D-visualisatie gedeeld van het nieuwe masterplan van het dorp Zilanli in de Azerbeidzjaanse regio Gubadli.

Het dorp krijgt een kenmerkende moderne architectuur en er zullen de beste omstandigheden voor de inwoners worden gecreëerd, schrijft Caliber.Az.

Op 21 juli 2022 ondertekende president Ilham Aliyev van Azerbeidzjan decreten over de oprichting van openbare rechtspersonen “Karabakh Economic Region Rehabilitation, Construction and Management Service” en “No.1 Rehabilitation, Construction and Management Service in East Zangazur Economic Region”.

Volgens de decreten zijn de twee diensten openbare economische entiteiten die betrokken zijn bij de organisatie van de bouw van appartementsgebouwen en individuele woningen in verband met de terugkeer van de bevolking naar de bevrijde gebieden in Karabach (met uitzondering van het district Shusha) en Oost-Zangazur, het beheer van deze structuren, alsmede landschapsarchitectuur, tuinonderhoud en huisvestings- en gemeenschapsdiensten in de respectieve gebieden.

Gubadli werd eind 2020 tijdens de 44 dagen durende Tweede Karabachoorlog bevrijd van de decennialange Armeense bezetting. Tijdens de bezetting heeft Armenië alle infrastructuur vernietigd en de menselijke nederzettingen in de regio met de grond gelijk gemaakt. Na de bevrijding is Azerbeidzjan begonnen met grootse wederopbouwactiviteiten in deze gebieden.

Azerbeidzjan heeft het Agali “smart village” project uitgevoerd in het bevrijde district Zangilan, waar de voormalige binnenlandse ontheemden zich reeds hebben gevestigd als onderdeel van het Grote Reutrn plan.