Azerbeidzjan voorkomt smokkel uit Armenië via controlepost Lachin

Medewerkers van de staatsgrensdienst van Azerbeidzjan hebben herhaalde pogingen bekendgemaakt om verschillende soorten goederen te smokkelen in voertuigen van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) via de controlepost van Lachin aan de staatsgrens met Armenië, zo meldt Trend.az.

Medewerkers van de staatsgrensdienst van Azerbeidzjan hebben herhaalde pogingen om verschillende soorten goederen te smokkelen via voertuigen van het ICRC via de grenscontrolepost in Lachin onthuld.

Een totaal van 15 niet-aangegeven mobiele telefoons verborgen tussen de handbagage werden gevonden en in beslag genomen door de grenspatrouille in een Renault auto, met kenteken 35VX480 bestuurd door de Armeense burger Garik Artunyan, die Azerbeidzjan binnenkwam vanuit Armenië, op 1 juli 2023, om ongeveer 16:41 (GMT +4).

Ook werden talrijke reserveonderdelen van mobiele telefoons door de grenspatrouille tussen de handbagage gevonden in de cabine van een UAZ-voertuig met kenteken 768UU22, bestuurd door een Armeen Vrezh Grigoryan, op 3 juli 2023, om ongeveer 15:52 (GMT+4).

Op 5 juli 2023, om ongeveer 16:10 uur (GMT+4), werden 848 pakjes sigaretten gevonden en in beslag genomen in de cabine van een Iveco-vrachtwagen met kenteken 711FF11, bestuurd door de Armeense staatsburger Sasun Harutyunyan. Deze probeerde ook 320 liter benzine mee te smokkelen.

Ondertussen werden op dezelfde dag (5 juli), om ongeveer 16u54 (GMT+4), in totaal 125 pakjes sigaretten gevonden en gesmokkeld in de cabine van een DAF-vrachtwagen met nummerplaat 37FF609, bestuurd door de Armeense burger Vakif Musaelyan, die ook 1000 liter benzine probeerde binnen te smokkelen.

Hoewel het ICRC hierover werd gewaarschuwd via de officiële kanalen, ging de smokkel door en werden er geen stappen ondernomen om dit te voorkomen.

Volgens de Dienst Staatsgrenzen is het gebruik van voertuigen van het ICRC voor medische evacuatie een grove schending van de wetten van Azerbeidzjan en misbruik van het vertrouwen van Azerbeidzjan in de humanitaire organisatie van het ICRC. Er werd een strafzaak ingeleid op grond van de relevante artikelen van het wetboek van strafrecht van de Republiek Azerbeidzjan. Totdat de nodige onderzoeksmaatregelen zijn uitgevoerd, blijft de doorgang via de grenscontrolepost van Lachin aan de staatsgrens opgeschort.

Alle feiten van de smokkel werden gedocumenteerd.

Om het vervoer van mankracht, munitie, mijnen en andere militaire uitrusting uit Armenië voor illegale Armeense gewapende groepen op het grondgebied van Azerbeidzjan te voorkomen (die niet werden teruggetrokken in tegenstelling tot de trilaterale verklaring die door Azerbeidzjaanse, Armeense en Russische leiders na de tweede Karabach-oorlog van 2020), en als een adequate reactie op de eenzijdige oprichting van een controlepost door Armenië aan de grens met Azerbeidzjan op 22 april bij de ingang van de weg Lachin-Khankendi, in strijd met de trilaterale verklaring van 10 november 2020, op 23 april om 12.00 uur (GMT+4): 00 (GMT+4), de eenheden van de staatsgrensdienst van de Republiek Azerbeidzjan een grenscontrolepost opgezet op haar soevereine grondgebied, aan de grens met Armenië, aan het begin van de weg Lachin-Khankendi.