Azerbeidzjan wil tegen eind 2026 34.500 families hervestigen in bevrijd land

Azerbeidzjan is van plan om voor het einde van 2026 34.500 gezinnen te hervestigen in zijn bevrijde gebieden.

Emin Huseynov, de speciale presidentiële vertegenwoordiger in de gebieden die bevrijd zijn van de bezetting door Armenië en die deel uitmaken van de Economische Regio Karabach (met uitzondering van het district Shusha), maakte deze opmerkingen in Shusha, zo meldt het rapport.

Volgens hem gaan de projecten voor het herstel van de infrastructuur in de bevrijde gebieden van het land door.

“Onze burgers zijn al verhuisd naar drie nederzettingen in deze gebieden en wonen daar perfect. Het is de bedoeling om tegen eind 2026 34.500 gezinnen te verhuizen. Dit wordt weerspiegeld in het staatsprogramma voor de grote terugkeer naar de Azerbeidzjaanse gebieden die bevrijd zijn van de bezetting,” zei Huseynov.

Hij merkte op dat alle terugkerende burgers de nodige comfortabele leefomstandigheden en werk krijgen.

De Azerbeidzjaanse regering lanceerde het Grote Terugkeerprogramma om voormalige intern ontheemden te verhuizen naar hun huizen in bevrijde gebieden. In 2022 en 2023 werden honderden mensen hervestigd in het dorp Aghali in het district Zangilan, het dorp Talish in het district Tartar en de stad Lachin.

De voorwaarden voor de terugkeer van ongeveer 34.500 gezinnen naar Karabach moeten in het kader van het staatsprogramma tegen 2027 worden gecreëerd.

Sinds vorig jaar zijn er naast Shusha grootschalige stadsontwikkelingsprojecten van start gegaan en wordt er gemeentelijke en sociale infrastructuur aangelegd in Aghdam, Fuzuli, Zangilan, Lachin en een aantal andere nederzettingen in de bevrijde gebieden.

De terugkeer van voormalige binnenlandse ontheemden naar de bevrijde gebieden is een van de vijf prioriteiten van de nationale strategie van Azerbeidzjan tot 2030. De belangrijkste routekaart in dit verband is het “I State Program on the Great Return to the Liberated Territories”, dat president Ilham Aliyev in november vorig jaar heeft goedgekeurd en op grond waarvan de aanleg van wegen, water- en andere nutsvoorzieningen, netwerken en andere infrastructuur moet worden versneld. Dit alles zal zorgen voor een snelle en comfortabele hervestiging van de burgers in de nabije toekomst. En de belangrijkste taak voor de wederopbouw van Karabach is de snelle uitvoering van projecten op het gebied van infrastructuur voor elektriciteits- en gasdistributie.