Azerbeidzjan zal tegen eind 2023 meer dan 800 gezinnen in Fuzuli hervestigen, zegt de speciale vertegenwoordiger van de president

De speciale vertegenwoordiger van de president van de Republiek Azerbeidzjan in de bevrijde gebieden van de Economische Regio Karabach (met uitzondering van het district Shusha), Emin Huseynov, heeft gezegd dat Azerbeidzjan regelmatig voorstellen ontvangt van verschillende landen voor samenwerking bij bouw- en herstelwerkzaamheden in de gebieden die bevrijd zijn van de bezetting.

“De voorstellen voor verschillende ‘slimme’ oplossingen worden niet alleen op staatsniveau gedaan, maar zelfs door bedrijven die individuele landen vertegenwoordigen. Natuurlijk worden alle voorstellen in de juiste volgorde bekeken. De projecten kunnen worden geïmplementeerd als ze economische, milieu- en energie-efficiëntie garanderen,” vertelde Huseynov aan Azertac.

Fuzuli

Hij merkte op dat mensen geleidelijk terugkeren naar de bevrijde gebieden. In dit verband kunnen Lachin City, Zabukh Village en Fuzuli City genoemd worden. Dit proces zal in de toekomst doorgaan, aangezien de gezinnen nog niet volledig hervestigd zijn in deze nederzettingen.

“Ongeveer 70 gezinnen wonen momenteel in Fuzuli. Nog eens ongeveer 74 gezinnen zijn van plan om op 7, 11 en 15 september naar de stad te verhuizen. Het aantal gezinnen dat in Fuzuli woont, zal dus oplopen tot 144. Het is de bedoeling dat 260 gezinnen tot eind september in Fuzuli worden hervestigd, terwijl 846 gezinnen tot het einde van het jaar geleidelijk zullen worden hervestigd,” voegde de speciale vertegenwoordiger eraan toe.

Op 9 augustus werd er nog een konvooi gestuurd vanuit het wooncomplex Gobu Park 3 in het Garadagh district van Baku. In Lachin werden nog eens 23 gezinnen, met in totaal 93 mensen, hervestigd. Zo wonen er nu 203 gezinnen, met in totaal 793 mensen, permanent in de stad Lachin.

Op 18 augustus werden 23 gezinnen hervestigd in de stad Fuzuli als onderdeel van het Grote Terugkeerprogramma dat door de Azerbeidzjaanse regering wordt uitgevoerd.

Azerbeidzjan is in juli 2022 begonnen met de terugkeer van voormalige binnenlandse ontheemden naar de bevrijde gebieden. Sindsdien zijn 96 gezinnen teruggebracht naar het dorp Aghali in het district Zangilan.

In maart van dit jaar hebben 20 gezinnen met 90 mensen zich opnieuw gevestigd in Talish, in het district Tartar. Tegen het einde van 2023 zullen ook de Sus en Zabukh dorpen van Lachin hun inwoners terug verwelkomen.

De regering van Azerbeidzjan is van plan om tegen eind 2023 2.000 gezinnen of 10.000 mensen te hervestigen in de economische regio’s Karabach en Oost-Zangazur.

Volgens een decreet dat in november 2022 door president Aliyev werd ondertekend ter goedkeuring van het “Eerste staatsprogramma voor de Grote Terugkeer naar de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan”, zal tegen 2026 in totaal 280.000 hectare land in de regio’s Karabach en Oost-Zangazoer klaargemaakt zijn voor hervestiging.

Tegen 2026 zullen in totaal 34.500 gezinnen worden hervestigd in de regio’s Karabach en Oost-Zangazur. Om hen te huisvesten zullen er tegen 2026 34.500 appartementen en privéwoningen gebouwd worden.

Referentie: Caliber.az