Azersu voltooit bijna werkzaamheden om de watervoorziening van Lachin te herstellen

Azersu OJSC heeft al 95 procent van het werk aan het herstel van het waterleidingnetwerk in de bevrijde stad Lachin voltooid, zei het hoofd van de afdeling Public Relations van het bedrijf, Anar Jabrailli.

Hij merkte op dat op dit moment de belangrijkste werkzaamheden voor het herstel van de watervoorziening in de bevrijde gebieden doorgaan in de steden Shusha en Lachin, meldt Caliber.Az.

“In Lachin is de bouw van een nieuw reservoir, pompstation en een nieuwe hogedruk hoofdwaterleiding van de waterbron naar de stad voltooid. Meer dan 95 procent van het werk aan het herstel van het intra-stedelijke netwerk is voltooid, in veel opzichten is de volledige watervoorziening van Lachin al verzekerd,” zei Jabrailli.

Het werk aan de watervoorziening van andere bevrijde gebieden van het district Lachin is in 2021 begonnen. Het doel is om Lachin City volledig van water te voorzien.

Na onderzoek van het gebied werd vastgesteld dat subartesische putten, pompstations en andere hydraulische structuren die Lachin City van drinkwater voorzien, opzettelijk onklaar waren gemaakt en de pompen werden ontmanteld. Tegelijkertijd werd de hoofdwaterleiding op verschillende plaatsen opzettelijk vernield; op één punt van de waterleiding werd een grote stempel geplaatst.

De Azerbeidzjaanse autoriteiten startten het “Grote Terugkeer”-programma om voormalige intern ontheemden te verhuizen naar hun huizen in de bevrijde gebieden. Honderden mensen werden hervestigd in het dorp Agali in het district Zangilan, in het dorp Talysh in het district Tartar en in de stad Lachin in 2022 en 2023.

Lachin, een van de grootste districten in Azerbeidzjan met een oppervlakte van 1.800 vierkante kilometer, werd op 18 mei 1992 bezet door de Armeense strijdkrachten en verbond de Karabach-regio van Azerbeidzjan met Armenië.

Het Lachin-district was het laatste van de drie gebieden die door Armenië aan Azerbeidzjan moesten worden teruggegeven als onderdeel van zijn verplichtingen onder de tripartiete verklaring. Het grootste deel ervan, met uitzondering van de stad Lachin en de dorpen Zabukh en Sus, werd op 1 december 2020 teruggegeven aan Azerbeidzjan, na 28 jaar illegale Armeense bezetting.