Beroemde Franse fotograaf bezoekt de regio’s Lachin en Nakhchivan in Azerbeidzjan

De beroemde Franse fotograaf, schrijver en regisseur Gregory Herpe bezocht Lachin en Nakhchivan als onderdeel van zijn reis naar Azerbeidzjan.

De reis, georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van Azerbeidzjan in Frankrijk, begon vanuit de stad Lachin die nu herbouwd wordt, vertelde de persdienst van het Staatscomité voor Werk met de Diaspora aan Caliber.Az.

Gregory Herpe, die de restauratie en het creatieve werk dat de Azerbeidzjaanse staat in korte tijd in Lachin heeft gedaan een grandioos project noemde, gaf toe dat alles wat hij in de gerenoveerde stad zag hem ontroerde en verrukte. Hij sprak over de terugkeer van bewoners naar Lachin en de opleving van het leven daar, en voegde eraan toe dat de stad binnenkort gastheer zou kunnen zijn voor verschillende internationale festivals en evenementen.

De fotograaf bezocht ook Nakhchivan, waar hij kennismaakte met historische, culturele en religieuze monumenten zoals de Nakhchivangala, het graf van Noach, de Ashabi-Kahf, Gamigaya, het Alinja fort, het Momina Khatun mausoleum, de Heydar Aliyev moskee, het Heydar Aliyev museum, en liet een briefje achter in de boeken van geëerde gasten in de oude Azerbeidzjaanse stad. De fotograaf nam ook foto’s van het beroemde Batabatmeer en het Duzdag Fysiotherapie Centrum.

Gregory Herpe bedankte het Staatscomité voor Werk met de Diaspora voor het organiseren van de reis. De gast werd tijdens de reis vergezeld door de vicevoorzitter van de organisatie van het Azerbeidzjaanse Huis in Parijs, de projectmanager van de Vereniging van Vrienden van Azerbeidzjan in Frankrijk Mehri Guliyeva, medewerkers van het Staatscomité voor Werk met de Diaspora Arif Abbasov en Aydin Mahmudov.

Eerder maakte de Franse fotograaf reizen naar Karabach in 2021 en 2022, die ook werden georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van Azerbeidzjan in Frankrijk met de steun van het Staatscomité voor Werk met de Diaspora. Tijdens zijn reizen nam hij foto’s van voorbeelden van het historische en culturele erfgoed van Azerbeidzjan dat vernietigd was als gevolg van de 30 jaar durende Armeense bezetting, het werk dat Azerbeidzjan verrichtte om het te herstellen, op te bouwen en mijnen te ruimen.

Deze foto’s werden getoond in het Cultureel Centrum van Azerbeidzjan in Parijs en het Altiero Spinelli-gebouw van het Europees Parlement op tentoonstellingen met respectievelijk de titels “Karabakh: In vredestijd” en “Karabach na de oorlog”.

De fotograaf, die een van de moderne vertegenwoordigers van de wereld van de beeldende kunst is, is geboren op 25 februari 1969 in Frankrijk. Hij is fotojournalist voor Polaris Images in New York en Sopa Images in Hong Kong. Daarvoor werkte hij als journalist en hoofdredacteur in de media in Frankrijk en Engeland.

Momenteel werkt hij regelmatig samen met verschillende NGO’s in Frankrijk. Zijn fotografische werken werden getoond in Parijs, Cannes, Barcelona, Bristol, Boston, San Diego, Zürich, Athene, Straatsburg en andere steden. Hij is winnaar van verschillende prestigieuze internationale prijzen.

Als acteur, regisseur en schrijver heeft hij theatervoorstellingen geregisseerd in Europa en talrijke literaire werken gepubliceerd in Frankrijk en Canada.

Na zijn bezoek aan Azerbeidzjan in 2019 deelde de fotograaf zijn verrukkelijke indrukken van de Azerbeidzjaanse hoofdstad in de Britse editie van het tijdschrift London Street Art Design.

“Als je van architectuur en design houdt, dan ben je in Baku aan het juiste adres. Als u door deze oude stad loopt, kunt u niet anders dan verliefd worden op de vele bouwstijlen,” schreef hij.

Tegelijkertijd, tijdens de 44 dagen durende Patriottische Oorlog, maakte hij verklaringen en bereidde hij materialen voor die Azerbeidzjan steunden.