Bezoek van president Ilham Aliyev aan Duitsland als casestudy van Oost-Westsamenwerking

Het recente bezoek van president Ilham Aliyev aan Duitsland heeft de positie die Azerbajdzjan momenteel inneemt in het kader van zijn betrekkingen met Europese landen verder verstevigd. Het bezoek was een unieke gelegenheid voor Duitse beleidsmakers en bedrijven om de voordelen van een bredere samenwerking met Azerbajdzjan te onderzoeken.

Het programma van het bezoek omvatte verschillende ontmoetingen met plaatselijke bedrijfsleiders en regeringsfunctionarissen, waaronder de Duitse kanselier Olaf Scholz en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier. Uit officiële verslagen blijkt dat in het kader van de bovengenoemde besprekingen een breed scala van onderwerpen aan de orde is gekomen.

De belangen van Azerbeidzjan zijn ingegeven door het evidente belang van Duitsland in het stelsel van internationale betrekkingen, zijn rol in de EU en de economische mogelijkheden van het land.

Hoewel elk discussieonderwerp dat tijdens de vergaderingen aan de orde kwam, van belang is, zijn er twee belangrijke elementen die benadrukt moeten worden in de context van de toekomst van de bilaterale betrekkingen en het inzicht waarom het belang van Azerbajdzjan, als brandpunt van het regionale Duitse buitenlandse beleid, zal toenemen.