Bouw van 39 wegtunnels aan de gang in de regio’s Karabach en Oost-Zangazur in Azerbeidzjan

Azerbeidzjan bouwt 39 wegtunnels met een totale lengte van 66 km in het kader van wegeninfrastructuurprojecten in de economische regio’s Karabach en Oost-Zangazur.

De regio’s zullen een belangrijke rol spelen in de sociaaleconomische ontwikkeling van de gebieden die bevrijd zijn van de Armeense bezetting, meldt Caliber.Az, onder verwijzing naar het Staatsagentschap van Azerbeidzjaanse Autoroutes.

Zoals gemeld worden er 7 tunnels met een totale lengte van 12.690,6 meter gebouwd op de snelweg Ahmadbayli-Fuzuli-Shusha; 7 tunnels met een totale lengte van 2.358 meter op de snelweg Khudafarin-Gubadli-Lachin; op de snelweg Horadiz-Jabrayil-Zangilan-Aghband – 3 tunnels met een lengte van 12.032. 79 meter; op de snelweg Toganali-Kalbajar-Istisu – 5 tunnels met een totale lengte van 25.926,97 meter; op de snelweg Kalbajar-Lachin – 17 tunnels met een lengte van 12.964,61 meter.

De aanleg van de weg Ahmadbayli-Fuzuli-Shusha moet in 2024 klaar zijn. De snelweg wordt aangelegd met 4 tot 6 rijstroken volgens de eerste technische graad. Zo telt de eerste 48 kilometer van de weg zes rijstroken, terwijl de volgende 48 tot 81,6 kilometer vier rijstroken telt. De wegbedding is respectievelijk 29,5 en 21,5 meter breed.

Volgens het agentschap wordt de snelweg Khudafarin-Gubadli-Lachin 56,4 kilometer lang, beginnend bij een deel van de Hajigabul-Horadiz-Aghband-Zangazur snelweg en eindigend bij het Khudaferin stuwmeer. Deze weg zal meer dan 30 nederzettingen met elkaar verbinden, waaronder de steden Gubadli en Lachin, en loopt door de regio’s Zangilan, Gubadli en Lachin. De snelweg wordt 56,4 kilometer lang en begint bij een deel van de Hajigabul-Horadiz-Aghband-Zangazur snelweg en eindigt bij het Khudaferin stuwmeer.

De snelweg Toganali-Kalbajar-Istisu verbindt de districten Goygol en Kalbajar. De weg is 56 km lang in het Toganali-Kalbajar-segment en 26 km in het Kalbajar-Istisu-segment. In het Toganali-Kalbajar-segment wordt gewerkt aan de bouw van de Murovdag-tunnel, een van de langste autotunnels ter wereld.