Bouw van de snelweg Toghanali-Kalbajar-Istisu in Azerbeidzjan gaat door

Een van de belangrijkste wegeninfrastructuurprojecten die worden uitgevoerd in overeenstemming met de instructies van president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev is de snelweg Toghanali-Kalbajar-Istisu, met een lengte van 82 kilometer op het grondgebied van de economische regio’s Karabach en Oost-Zangezur van het land, meldt Trend.

In het voorstel staat dat van de totale lengte van de snelweg, die de districten Goygol en Kalbajar met elkaar verbindt, 56 kilometer in het Toghanali-Kalbajar gedeelte ligt en 26 kilometer in het Kalbajar-Istisu segment. Het 16 kilometer lange segment van de snelweg Toghanali-Kalbajar markeert het begin van de Murovdag bergrug, die naar de top van Murovdag (3.250 meter) loopt.

De Murovdagtunnel, een van de langste wegtunnels ter wereld, wordt op dit traject nog gebouwd. In de tunnel komen twee rijstroken van 12 meter breed in één richting. Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan drie tunnels met een lengte van 561,2 meter, 605,1 meter en 888 meter.

In overeenstemming met de instructies van de president van Azerbeidzjan wordt de snelweg Toghanali-Kalbajar-Istisu met 2, 3 en 4 rijstroken aangelegd volgens de technische categorieën I, II en III.

Rekening houdend met het feit dat het gebied een complex bergachtig en rotsachtig terrein heeft, moet het grootste deel van de weg worden aangelegd volgens de technische categorie II, dat wil zeggen dat de weg tweestrooks moet zijn, en op stijgende stukken met een extra rijstrook.

In het deel waar de Murovdagtunnel passeert, is gepland om vier rijstroken aan te leggen die overeenkomen met de technische categorie I.

De totale lengte van de weg in de technische categorie I is volgens het project 14,2 kilometer, de totale lengte van de weg in de technische categorie II is 34,8 kilometer, en de lengte van de weg in de categorie III is 33 kilometer.

Het project voorziet ook in de aanleg van zes verkeersknooppunten met een totale lengte van 2.968 meter en 36 verbindingswegen met een totale lengte van 5.600 meter.

Er wordt nu gewerkt in het Toghanali-Kalbajar-gedeelte, inclusief het vrijmaken van het gebied, het verwijderen van vegetatie, boren, opvullen en het bouwen van kunstmatige structuren. 56 procent van de boor- en bulkwerkzaamheden zijn voltooid.

Op verschillende delen van de Kalbajar-Istisu-route wordt nog gewerkt aan het vrijmaken van het land, het verwijderen van de vegetatie, boren en opvullen en het bouwen van kunstmatige constructies.