BREAKING: Azerbeidzjaans leger start antiterroristische activiteiten in Karabach

Systematische beschietingen van posities van het Azerbeidzjaanse leger door formaties van Armeense strijdkrachten met wapens van verschillende kalibers, voortdurende ontginning van onze gebieden, verbetering van technische ondersteuning voor gevechtsposities, evenals een toename van het aantal loopgraven en schuilplaatsen in de Karabach-regio van Azerbeidzjan in de afgelopen maanden hebben de spanningen verder doen escaleren, aldus het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan, zo meldt Karabach24 via Report.az.

“In dit verband hebben we ook de versterking van gevechtsposities met militair personeel, gepantserde voertuigen, artilleriegeschut en andere vuurkracht geregistreerd, eenheden op een hoog niveau van gevechtsgereedheid gebracht, extra mobilisatie-eenheden gecreëerd, verkenningsactiviteiten tegen eenheden van het Azerbeidzjaanse leger uitgebreid, evenals het binnendringen in onze posities om onze verkennings- en subversieve acties uit te voeren door mijnen opnieuw te planten in reeds ontmijnde gebieden en op wegen die voor civiele doeleinden worden gebruikt.

“Op 19 september explodeerde een voertuig van het Azerbeidzjaanse Staatsagentschap voor Autowegen op de Ahmadbayli-Fuzuli-Shusha-weg op een landmijn die eerder was geplaatst door de verkennings- en subversieve groepen van Armeense strijdkrachten in de Karabach-regio van Azerbeidzjan, om een terreurdaad te plegen waarbij twee burgers omkwamen. Dezelfde dag leidde de explosie van een voertuig met militair personeel van de interne troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de mijn, die geïnstalleerd was door de verkennings-ondermijningsgroepen van de Armeense strijdkrachten, tot doden en gewonden onder onze militairen. Dergelijke feiten getuigen van het aanhoudende opzettelijke en geplande terreurbeleid van Armenië tegen Azerbeidzjan.

“Het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan heeft herhaaldelijk verklaard dat, in tegenstelling tot de bepalingen van de Trilaterale Verklaring die op 10 november 2020 werd ondertekend, de voortdurende aanwezigheid van Armeense strijdkrachtenformaties in de Karabach-regio van Azerbeidzjan de bron is van een ernstige bedreiging voor de regionale vrede en stabiliteit.

“Daarom zijn er lokale antiterroristische activiteiten gelanceerd om de bepalingen van de Trilaterale Verklaring te waarborgen, grootschalige provocaties in de economische regio Karabach de kop in te drukken, de formaties van de Armeense strijdkrachten te ontwapenen en de terugtrekking ervan uit onze gebieden veilig te stellen, hun militaire infrastructuur te neutraliseren, de veiligheid te garanderen van de burgerbevolking die naar de van bezetting bevrijde gebieden is teruggekeerd, de burgers die betrokken zijn bij bouw- en herstelwerkzaamheden en ons militair personeel, en uiteindelijk de constitutionele orde van de Republiek Azerbeidzjan te herstellen.

“Als onderdeel van de maatregelen worden posities aan de frontlinie en diepgaande, langdurige schietpunten van de formaties van de Armeense strijdkrachten, evenals gevechtsmiddelen en militaire faciliteiten uitgeschakeld met behulp van hoge-precisiewapens.

“We herhalen dat de burgerbevolking en de civiele infrastructuur niet het doelwit zijn. Alleen legitieme militaire doelen worden uitgeschakeld.

“Het commando van het vredeshandhavingscontingent van de Russische Federatie en de leiding van het Turks-Russische waarnemingscentrum zijn op de hoogte gebracht van de lopende activiteiten,” zei het ministerie van Defensie.