Bryza: Separatistisch regime gebruikt Armeniërs van Karabach als gijzelaars

Het separatistische regime gebruikte Armeniërs in de regio Karabach in Azerbeidzjan als politieke gijzelaars, vertelde internationaal expert, bestuurslid van de Jamestown Foundation en voormalig ambassadeur van de VS in Azerbeidzjan Matthew Bryza aan Report.az.

“De Armeense gemeenschap van Karabach werd als politieke gijzelaars gebruikt door de leiders van de Armeense gemeenschap van Karabach en door de extremistische politieke oppositie tegen Pashinyan, die liever conflicten hebben dan vrede,” zei hij.

“Dus nu het separatistische regime in Karabach is ontbonden en de Armeense strijdkrachten uit Karabach zijn verwijderd, denk ik dat het laatste obstakel dat president Aliyev en premier Pashinyan de weg versperde om tot een vredesverdrag te komen en erover te onderhandelen en het af te ronden, uit de weg is geruimd,” merkte hij op, eraan toevoegend dat er nu ook geen daadwerkelijke bedreiging meer is voor de veiligheid van Azerbeidzjan, die werd gevormd door Armeense illegale gewapende groepen.

Hij zei dat als alles blijft zoals het nu is, er binnenkort echte vooruitgang te zien zal zijn in de richting van een vredesverdrag.