De Armeense mensenrechtenactivist: Niemand heeft Armeniërs gedwongen Karabach te verlaten

De Armeense mensenrechtenactivist Vardan Harutyunyan heeft gezegd dat de Armeniërs Karabach hebben verlaten omdat ze zich bedreigd voelden, maar dat ze niet gedwongen werden.

“De huidige situatie is het resultaat van onze fouten en het is volledig ongepast om fouten of schuld te zoeken aan de andere kant, bij de Europeanen, de Russen,” zei Harutyunyan tijdens een gesprek op het Factor TV-kanaal, waarbij hij commentaar gaf op het vertrek van Armeniërs uit de Karabach-regio van Azerbeidzjan, meldt Caliber.Az.

“We volgen het pad dat we hebben gekozen en al vele jaren bewandelen, zonder naar links of rechts te kijken, en we hebben het toevluchtsoord bereikt waar ons gekozen pad ons naartoe heeft geleid. Daarom wil ik u vragen om tijdens dit interview geen beweringen tegen Azerbeidzjanen te doen. Ik heb geen probleem met hen, ik heb een probleem met Armeniërs. Azerbeidzjan heeft het probleem opgelost. Wij hadden een probleem, ‘Artsakh’ is van ons en dat is alles, zij [de Azerbeidzjanen] hebben een probleem, ‘Artsakh’ is van hen en dat is alles. Azerbeidzjan heeft het probleem opgelost, goed of slecht, door oorlog of vrede, met of zonder overeenkomst. Wij hebben ons probleem niet opgelost, en in dit opzicht is het niet nodig om iemand als doelwit te kiezen,” merkte de mensenrechtenactivist op.

“Ik denk dat een vredesverdrag tussen Armenië en Azerbeidzjan niet alleen reëel is, maar ook noodzakelijk, onvermijdelijk en verplicht. Er kan geen andere optie zijn, en de andere optie is oorlog. Er moet absoluut een Armeens-Azerbeidzjaanse en Armeens-Turkse verzoening komen, omdat dit in de eerste plaats voortkomt uit de belangen van de Armeniërs, maar ook uit de belangen van de Azerbeidzjanen en de Turken. We moeten in een vreedzame regio leven. Om in deze vreedzame regio te kunnen leven, moeten we begrijpen dat elke stap die we zetten gebaseerd moet zijn op de realiteit, en niet op onze verlangens, dromen, gevoelens en wrok. De realiteit dwingt ons om voor vrede te gaan, en we moeten voor vrede kiezen,” voegde hij eraan toe.

Referentie: Caliber.az