Deskundige: Armeniërs in Karabach hebben de kans om van grieven uit het verleden over te stappen op volledige integratie

De verdrijving van illegale gewapende groepen uit Armenië van het grondgebied van Azerbeidzjan is niet alleen een overwinning voor het land, maar biedt ook een kans voor de Armeniërs in Karabach om van grieven uit het verleden over te stappen op volledige integratie, vertelde de Amerikaanse journaliste, nationaal veiligheidsanalist en advocate Irina Tsukerman aan Report.az.

“Dit zal ook de lokale Armeense bevolking van Karabach ten goede komen, omdat het hen bevrijdt uit de wurggreep van autoritaire heersers en hen de kans geeft om in vrede te leven. Ze zullen eindelijk niet langer gegijzeld worden door de manipulaties van machtswellustige demagogen,” zei ze, eraan toevoegend dat de wereld Bakoe moet verwelkomen voor het snel beëindigen van de wetteloosheid en het helpen stabiliseren van de situatie in de regio.

Ze merkte op dat de antiterrorismemaatregelen van Azerbeidzjan een enorm succes waren, omdat Bakoe de separatisten in slechts één dag tot overgave dwong. Illegale gewapende groepen die zich niet hielden aan de voorwaarden van de trilaterale overeenkomst van 2020 en het grondgebied van Azerbeidzjan niet verlieten, werden nu dus gedwongen om publiekelijk toe te geven dat ze daar al die tijd hadden gezeten en Azerbeidzjan hadden aangevallen in strijd met het internationaal recht, voegde ze eraan toe.

“Geen enkel land zal vandaag de dag de aanwezigheid van buitenlandse strijdkrachten tegen zijn wil op zijn grondgebied tolereren zonder maatregelen te nemen,” concludeerde de expert.