Deskundige: VN-missie in Karabach bevestigt engagement van Azerbeidzjan voor reïntegratieproces

De verklaring van de VN-missie over de situatie in Karabach laat zien dat Azerbeidzjan de basis vormt voor de re-integratie van de Armeniërs in het sociopolitieke leven van het land, vertelde Khalid Taimur Akram, uitvoerend directeur van het Pakistan Research Center for a Community with Shared Future (PRCCSF), aan Report.az.

“Het recente bezoek onder leiding van vertegenwoordigers van de VN-missie aan de regio Karabach is van groot belang voor de beoordeling van de situatie. De waarnemingen uit de eerste hand van het team van gezondheids- en onderwijsfaciliteiten en de afwezigheid van aanzienlijke schade aan de civiele infrastructuur zijn opmerkelijk. Het feit dat de Azerbeidzjaanse regering zorgt voor essentiële sociale en gezondheidsdiensten is erg belangrijk,” zei hij.

De deskundige merkte op dat de vastberadenheid van Azerbeidzjan om Armeense inwoners als gelijkwaardige burgers te re-integreren, wordt versterkt door zijn grondwet, nationale wetgeving en internationale verplichtingen.

Hij merkte op dat de internationale gemeenschap een cruciale rol zou moeten spelen in het veroordelen van pogingen onder leiding van Armenië om etnische en religieuze discriminatie en vooroordelen tegen Azerbeidzjan te bestendigen, en tegelijkertijd de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan te respecteren.

“De oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die door Armenië zijn begaan, moeten ondubbelzinnig worden veroordeeld, en de wereldgemeenschap moet de veilige en waardige terugkeer van Azerbeidzjanen die met geweld uit Armenië zijn verdreven, actief steunen,” zei de politiek deskundige.