Doorgang ICRC-voertuigen door grenscontrolepost Lachin in Azerbeidzjan gestopt

De doorgang van voertuigen van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) door de grenscontrolepost van Lachin is gestopt, meldt Trend.az via de staatsgrensdienst van Azerbeidzjan.

Volgens de staatsgrensdienst is het gebruik van voertuigen van het ICRC voor smokkel een grove schending van de wetten van Azerbeidzjan en misbruik van het vertrouwen van Azerbeidzjan in de humanitaire organisatie van het ICRC.

Er werd een strafzaak ingeleid op grond van de relevante artikelen van het wetboek van strafrecht van de Republiek Azerbeidzjan. Totdat de nodige onderzoeksmaatregelen zijn uitgevoerd, blijft de doorgang via de grenscontrolepost van Lachin aan de staatsgrens opgeschort.

Alle feiten van de smokkel werden gedocumenteerd.

Om het vervoer van mankracht, munitie, mijnen en andere militaire uitrusting uit Armenië voor Armeense gewapende groepen op het grondgebied van Azerbeidzjan te voorkomen (die niet werden teruggetrokken in tegenstelling tot de trilaterale verklaring die door Azerbeidzjaanse, Armeense en Russische leiders na de Tweede Karabach-oorlog van 2020), en als adequate reactie op de unilaterale oprichting van een controlepost door Armenië aan de grens met Azerbeidzjan op 22 april bij de ingang van de weg Lachin-Khankendi, in strijd met de trilaterale verklaring van 10 november 2020, op 23 april om 12.: 00 (GMT+4), de eenheden van de staatsgrensdienst van de Republiek Azerbeidzjan een grenscontrolepost opgezet op haar soevereine grondgebied, aan de grens met Armenië, aan het begin van de weg Lachin-Khankendi.