Elchin Amirbayov: Armeense inwoners die Karabach verlieten behouden hun recht om terug te keren

Armeense inwoners die Karabach hebben verlaten behouden zich het recht voor om terug te keren, zei de vertegenwoordiger van de president van de Republiek Azerbeidzjan voor speciale opdrachten Elchin Amirbayov in een interview met de Franse radiozender Radio J, meldt Report.az.

In antwoord op de vraag van de presentator: “U legt effectief uit dat Armeniërs die in Karabach wonen vrij zijn om te vertrekken en te blijven… Waarom hebben ze er allemaal voor gekozen om te vertrekken? zei Elchin Amirbayov:

“Ja, dat is een heel goede vraag. Omdat wij, de regering van Azerbeidzjan, vanaf het begin van de antiterroristische maatregelen aan de burgerbevolking hebben aangekondigd dat zij niet het doelwit van deze militaire maatregelen zijn. Integendeel, er werden inspanningen gedaan om hen te overtuigen om te blijven. Ik weet het niet. Het is mogelijk dat nadat de illegale afscheidingsorganisatie alle wapens had ingeleverd, de burgerbevolking niet zeker was van hun veiligheid. Zelfs in de afgelopen week waren er veel pogingen om hen ervan te weerhouden hun plaats te verlaten. Ze kregen de nodige humanitaire hulp. Er werden medicijnen, ambulances en andere voorraden gestuurd. De elektriciteit werd hersteld. Via radio en televisie werden soortgelijke oproepen gedaan om paniek onder de bevolking te voorkomen. Het is waar dat de beslissing om hun huis te verlaten hun eigen persoonlijke en vrijwillige beslissing is. We betreuren het. Nogmaals, natuurlijk behouden deze mensen het recht om naar hun huizen terug te keren.”